Національна економічна стратегія ляже в основу програми діяльності уряду / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Нова програма дій уряду, яка незабаром має бути передана до Верховної Ради, буде заснована на Національній економічної стратегії до 2030 року.

Про це під час вступного слова на форумі "Україна 30. Економіка без олігархів" заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте такожУ Мінекономіки розповіли, як бізнес пережив черговий локдаун

"Національна економічна стратегія до 2030 року разом з іншими стратегічними документами, планом реалізації ініціатив президента, переліком пріоритетних законопроектів і бюджетною декларацією на 2022-2024 роки ляже в основу програми діяльності уряду, яку цього року ми будемо подавати до парламенту", - сказав він.

За словами прем'єра, цього року Кабінет Міністрів удосконалив процес підготовки програми діяльності та Плану дій.

"Ми використовуємо підхід, який показав свою результативність в урядах багатьох країн, зокрема, Канади, Швеції, Швейцарії, Нідерландів, Нової Зеландії, Великобританії, і міжнародних організаціях - ООН, Світовому банку та міжнародному валютному фонді. Це так званий проект Resource-based management (ресурсний менеджмент – УНІАН). Він також буде абсолютно оцифрований, і всі ці речі ми зараз готуємо. Шляхом чіткої прив'язки до бюджету ми хочемо зробити кожну ініціативу обґрунтованою і реалістичною, а завдяки зв'язку з конкретними індикаторами ми зможемо бачити результат практично в режимі реального часу", - сказав Шмигаль.

Економічна стратегія: що необхідно знати

  • У 2020 році парламент двічі відмовився підтримати програму дій уряду Дениса Шмигаля, після чого прем'єр заявив, що Кабмін працюватиме за цією програмою.
  • 3 березня цього року Кабінет міністрів затвердив національну економічну стратегію України до 2030 року.
  • У тексті стратегії зазначено, що її реалізація дозволить забезпечити зростання реального валового внутрішнього продукту України не менше ніж у два рази.
  • Так, серед очікуваних результатів від реалізації стратегії вказується зростання ВВП на душу населення не менше ніж до 10 тисяч доларів США; зростання продуктивності праці - не менше ніж в 1,7 раза, і збільшення чистого припливу прямих іноземних інвестицій не менш ніж до 15 млрд доларів США на рік, починаючи з 2025 року.
  • Планується, що зростання обсягів експорту досягне позначки в 150 млрд доларів США на рік, рівень безробіття знизиться до 6%, а показник гендерного розриву в оплаті праці - до 10%.