Курс долара зростає / фото REUTERS

На поточному тижні тиск на курс гривні буде зберігатися під впливом високої ліквідності в банківській системі, і вона буде коливатися в коридорі 27-27,5 грн/дол.

Про це йдеться у фінансовому тижневику групи ICU.

«Цього тижня ситуація на валютному ринку залишиться під впливом високої ліквідності в банківській системі й поведінки нерезидентів на ринку ОВДП. У цілому, незважаючи на зменшення попиту на валюту в період щомісячних податкових платежів і ймовірний приріст інвестицій нерезидентів за підсумками аукціону, тиск на курс гривні буде зберігатися», - сказано у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожДолару прогнозують зростання цього тижняЕксперти зазначають, що корекцію курсу в бік ослаблення гривні минулого тижня викликали такі фактори, як виплати за ОВДП, витрати бюджету, кредити рефінансування НБУ напередодні, а також незмінність облікової ставки Нацбанку.

"Всі ці фактори зумовили корекцію курсу і навіть інтервенції НБУ з продажу валюти у четвер. Вплив цих факторів буде зберігатися і цього тижня, додаючи тиск на гривню», - йдеться у тижневику.

Зазначається, що минулої середи ситуація на валютному ринку остаточно розвернулася. Ключовою причиною такого руху й ослаблення гривні стало збільшення попиту на валюту після значного припливу гривневої ліквідності в банківській системі, викликаного бюджетними витратами. Вони активізувалися ще наприкінці попереднього тижня, але минулої середи прискорилися через погашення ОВДП, і в цілому за минулий тиждень сума припливу коштів з бюджету склала 15,3 млрд грн.

"Зміна балансу на валютному ринку навіть змусила НБУ в четвер продати 20 млн дол., щоб зменшити тиск попиту на курс і знизити амплітуду коливань. Так, за тиждень гривня ослабла на 1,1%, до 27,27 грн/дол.» ,- зазначають експерти.

Офіційний курс валют в Україні 23 червня

Національний банк України на середу, 23 червня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,31 грн/дол., тобто гривня ослабла на 12 копійок у порівнянні з попереднім показником.