Засновники платформи Africrypt - Амір і Раїс Каджі / cnews.ru

У ПАР два брати-бізнесмени, які створили криптовалютну інвестиційну платформу Africrypt, зникли разом з біткоїнами інвесторів загальною вартістю в 3,6 млрд доларів.

Про інцидент повідомляє Bloomberg, він може стати наймасштабнішим випадком криптовалютного шахрайства за всю історію. Історія Africrypt також може привернути увагу влади до проблеми контролю криптовалют, адже випадки шахрайства з ними почастішали.

Так, в квітні, коли вартість біткоіна регулярно оновлювала рекорди, платформа Africrypt повідомила інвесторам про хакерську атаку. Операційний директор компанії Амір Каджі (старший з двох братів) закликав постраждалих інвесторів не повідомляти про крадіжку юристам і владі – нібито це могло уповільнити процес повернення коштів.

Відео дня

Читайте такожСвітовий банк відмовився допомагати Сальвадору з впровадженням біткоїна в економіку

Проте частина скептично налаштованих інвесторів звернулася за допомогою в юридичну фірму Hanekom Attorneys. Юристи одразу запідозрили в діях керівництва Africrypt непрозорість.

Розслідування фірми показало, що криптовалюта Africrypt була виведена з південноамериканських рахунків і клієнтських гаманців, біткоіни пропустили через різні «міксери» і пули біткоіна, що робить їх відстеження майже неможливим. Всього було вкрадено близько 69 тисяч монет.

Юристи заявили, що не можуть знайти братів, і повідомили про ситуацію «яструбам» - елітній ланці поліції ПАР.

Амір і Раїс Каджі створили Africrypt в 2019 році. Історія компанії може привернути увагу влади до проблеми контролю криптовалют, адже випадки шахрайства з ними почастішали.

Вас також можуть зацікавити новини