фото president.gov.ua

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості відповіло на запит РБК-Україна щодо подальшої долі ПАТ «Мотор Січ», яке указом президента Зеленського за рекомендацією РНБО збираються націоналізувати.

У відповідь на список з 16 питань, які стосувалися значення підприємства для обороноздатності країни, правових та організаційних аспектів його перекладу в держвласність, технологічного рівня виробництва, показників господарської діяльності, міжнародного арбітражу на $3,6 млрд. з китайськими інвесторами підприємства, міністерство надало лаконічну відповідь на ½ стандартного аркуша паперу формату А4.

У тексті за підписом Валерія Іващенка, заступника міністра Олега Уруського, сказано: «Відповідно До вимог Господарського кодексу України втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини підприємств заборонено, тому Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України не має права втручатися у господарську діяльність приватного суб'єкта господарювання – акціонерного товариства "Мотор Січ". Крім цього, в документі йдеться, що: «Вирішення кризових питань, які виникають останнім часом навколо АТ "Мотор Січ" здійснюється керівництвом держави та урядом у закритому режимі (в т.ч. на засіданнях РНБО від 14.12.2021 р. і 11.03.2020 р.) і не є публічним".

Відео дня

Раніше видання висвітлювало підсумки діяльності Олега Уруського та Мінстратпрому за "перші 100 днів міністра". А про його бажання продати туркам "Мотор Січ", контрольний пакет акцій якої ще у 2016 році у В'ячеслава Богуслаєва купили китайські інвестори, повідомляло міжнародне видання Times Of Middle East. "Наприкінці серпня Олег Уруський, заступник прем'єр-міністра України, відповідальний за стратегічні галузі, наніс візит Анкарі, що ознаменувало ще один поворотний момент (у відносинах між Україною і Туреччиною, - ред.). Партнерство між двома країнами переросло в альянс у сфері найважливіших прикладних наук у сфері захисту, включаючи продаж пари чвертей акцій українського виробника двигунів "Мотор Січ" турецьким компаніям", - говорилося в публікації.

Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" ще в жовтні минулого року повідомили український уряд про те, що йдуть в міжнародний арбітраж з позовом на $3,5 млрд., які хочуть стягнути з України як компенсацію за експропріацію їх інвестицій. Доарбітражне врегулювання не відбулося, було проведено лише одне засідання відповідної Міжвідомчої робочої групи. Згодом сума позовних вимог зросла до $3,6 млрд. Вже після початку арбітражних процедур китайською стороною 28.01.2021 р. одним Указом Президента України були введені санкції проти китайських акціонерів ПАТ "Мотор Січ" - юридичних та фізичних осіб. Ще через 2 місяці ще одним Указом Президента від 23.03.2021 р. ПАТ "Мотор Січ" було націоналізовано. Акціонери підприємства отримали на цей рахунок судові рішення. Міністерство закордонних справ КНР у відповідь зажадало від України належним чином захистити інтереси китайських інвесторів.