Вітренко переконаний, що Україні на даний момент немає ні роздрібного, ні оптового ринків газу / Фото УНІАН Володимир Гонтар

В Україні ціна на газ - це один з елементів системи рівнянь.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес заявив глава "Нафтогазу" України Юрій Вітренко.

Читайте такожВ Україні набув чинності річний тариф на газ: скільки платитимемо

Відео дня

"Ціна на газ - це один з елементів системи рівнянь. У бізнесі є таке поняття як show me the money. У даній ситуації це впирається в три речі: енергоефективність, розрахунки та ціна. І ціна в цьому рівнянні - не головний параметр, що найцікавіше", - сказав він.

За словами Вітренка, в Україні на цей час немає ні роздрібного, ні оптового ринків газу.

"Ринок - це не стихійний базар... і щоб підтримувати ефективність ринку, потрібна роль держави. А ось далі вже, коли ви забезпечили ефективну роботу механізму, тоді механізм може працювати сам", - сказав глава "Нафтогазу".

При цьому Вітренко не виключив, що наступної зими можуть знову початися тарифні бунти, якщо не вжити заходів заздалегідь.

"Якщо через Україну проходить експорт газу в Європу, то ринкова ціна в Україні теж має бути на рівні експортного паритету, навіть якщо ми імпортуємо газ, в цьому випадку імпортний паритет має бути на одному рівні з експортним паритетом", — додав Вітренко.

Що цьому передувало

  • Наприкінці січня уряд встановив граничну ціну на газ у розмірі 6,99 грн за кубометр, дія якої завершилася 31 березня 2021 року.
  • Газопостачальні компанії запропонували населенню у квітні купувати блакитне паливо за тарифом від 6,75 до 8,85 грн за кубометр.
  • Для запобігання цінових стрибків на газ, уряд запропонував зобов'язати постачальників газу з 1 травня перевести всіх побутових споживачів на річний контракт.
  • 2 квітня 2021 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), опублікувала проект постанови, що регулює річний контракт на постачання газу для населення, який за замовчуванням отримають всі споживачі з 1 травня 2021 року.
  • 7 квітня 2021 року Регулятор затвердив умови річного контракту на газ для населення з 1 травня.
  • 1 травня 2021 року в Україні набув чинності річний тариф на газ.