Ілюстрація / REUTERS

Рада підприємців при Кабінеті міністрів України направила офіційного листа президенту України, голові Верховної Ради України, а також прем'єр-міністру України, в якому пропонує ветувати законопроект про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів (№1049).

Критику Ради підприємців викликав не сам законопроект, а поправка №8, яка була внесена депутатами-членами профільного Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики напередодні фінального голосування за законопроект у сесійній залі.

Хоча законопроект стосується запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, з подачі ряду народних депутатів була внесена поправка, яка тематично абсолютно не стосується теми законопроекту, але вносить серйозні зміни до порядку ціноутворення на тютюновому ринку.

Відео дня

"Ця поправка була внесена наспіх, з порушенням вимог ч. 1 ст. 116 Регламенту і вона ніяк не пов'язана зі змістом законопроекту і метою його прийняття", – заявив у листі голова Ради підприємців Леонід Козаченко.

Крім того, у Раді підприємців нагадують, що чинними законами України (в т. ч. ст. 44 і 190 Господарського кодексу, ст. 11 і 12 Закону України «Про ціни і ціноутворення») забороняється вводити необґрунтовані заборони та обмеження в ціноутворенні.

"Також прийнята поправка не узгоджується з вимогами Всесвітньої торгової організації та міжнародними принципами ціноутворення і регулювання ринку тютюнових виробів", – нагадує Леонід Козаченко.

За прогнозами Ради підприємців, згадана поправка №8 призведе до необгрунтованого підвищення цін на сигарети на 18% (тобто в середньому на 7 гривень за пачку) вже в найближчі тижні. Це не тільки збільшить витрати населення, але також розширить тіньову торгівлю тютюновими виробами.

З повним текстом листа можна ознайомитися за посиланням.

Раніше дану поправку розкритикували в Федерації роботодавців України, Української асоціації виробників тютюнових виробів "Укртютюн".

7 жовтня народний депутат Олексій Гончаренко вніс проект постанови про скасування рішення Верховної Ради про прийняття даного законопроекту в другому читанні та в цілому.