Одним з успішних кейсів для БЕБ може стати розслідування вивезення з України металобрухту / фото ua.depositphotos.com

Нещодавно створене Бюро економічної безпеки зараз критично потребує переможних кейсів. Інакше це відомство просто поповнить низку неефективних інституцій.

Про це заявив політолог Микола Давидюк, пишуть Коментарі.

"Одним із таких кейсів може стати розслідування Бюро економічної безпеки масового вивозу з України металобрухту за заниженими цінами. Надприбутки, які спекулянти отримують на перепродажі брухту за кордон, осідають в офшорах. Всі контрольні органи і особисто прем'єр-міністр вважають за краще робити вигляд, що нічого не відбувається. Хоча намітився дефіцит цієї сировини на українських металургійних заводах вже створює ризики зупинки підприємств і скорочення штату робітників. У цих умовах Бюро економічної безпеки, як нова структура, може продемонструвати свою порівняльну ефективність. При чому, досить швидко", - зазначив політолог.

Відео дня

За даними об'єднання підприємств "Укрметалургпром", сьогодні в Україні зупинилися десять із п'ятнадцяти сталеплавильних електропечей. Головна причина простою - брак брухту для забезпечення їхньої стабільної роботи і виконання виробничих планів.

Раніше Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою ввести до 2024 року заборону на експорт металобрухту, у зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт призвело до його різкого експорту і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини.