VR Global Partners через суд зажадала у державної "Укрзалізниці" вже близько 300 млн дол. / фото facebook / Kravtsov.Evg

Учора, 11 травня, державні виконавці заблокували всі рахунки "Укрзалізниці".

Про це повідомили джерела в держкорпорації, пише OBOZREVATEL.

За інформацією джерел, зроблено це було за рішенням Верховного Суду від 20 квітня, який зобов'язав стягнути борг з АТ "Українська залізниця" (УЗ) на користь VR Global Partners, L. P. (VR). Верховний Суд підтвердив позицію судів нижчих інстанцій і повністю відхилив касаційну скаргу УЗ. Рішення не підлягає оскарженню. 

Відео дня

Нагадаємо, що ВР, яку пов'язують з екс-главою НБУ Валерією Гонтаревою, всупереч законодавству в лютому 2019 року викупила борг УЗ у російського Промінвестбанку за 123,55 млн доларів. Тепер VR, надбавивши пені та штрафи, вимагає від держкорпорації вже 300 млн доларів. 

Дозвіл на цю угоду підписала заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, яка, як стверджується, була цивільною дружиною голови Промінвестбанку Андрія Рожка. Правоохоронці побачили в цій оборудці факт зловживання службовими повноваженнями, що порушують рішення РНБО №126/2018 від 14.05.2018 "Про застосування та скасування персональних економічних та інших обмежувальних заходів". Однак Суд проігнорував аргументи УЗ.

При цьому через конфлікт на сході України "Укрзалізниця" зазнала багатомільйонних збитків: як безпосередньо активів - сотень вантажних і пасажирських вагонів, так і доходів від пасажирських і вантажних перевезень через блокаду східного напрямку, які так і не були відшкодовані. Враховуючи, що залізниця - це, зокрема, й питання національної безпеки, до боргів "Укрзалізниці" має бути особливий державний підхід. 

Раніше в розслідуванні інтернет-видання OBOZREVATEL оприлюднювалися документи, згідно з якими Катерина Рожкова дозволяла продавати ПІБ борги УЗ всупереч санкціям. "Програє в цій схемі держава, яка змушена буде дотувати своє підприємство. А ще прості українці, які користуються послугами "Укрзалізниці". У разі виплати такого величезного боргу зростання вартості перевезень уникнути не вдасться", - відзначали автори публікації.