Олександр Кубраков

Однією з ключових реформ, яких потребує портова галузь України, є розвиток припортової інфраструктури, поточний стан якої стримує подальший розвиток українських портів і їх міжнародне співробітництво. Наразі в рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" вже реалізується низка проєктів з будівництва і модернізації залізничної та автомобільної припортової інфраструктури. 

Про це міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив на засіданні Національної ради реформ під головуванням Володимира Зеленського. 

Про які інфраструктурні проєкти йдеться і що ще необхідно зробити для розвитку українських портів, Олександр Кубраков написав також у Facebook.

Відео дня

За даними міністра, вже до кінця цього року буде завершено укладання та електрифікацію залізничних колій на ділянці Чорноморська - Берегова, що значно збільшить пропускну спроможність державної стивідорної компанії "Морський торговельний порт "Южний".

Також триває будівництво 5,3 км автодороги, яка з'єднає М-28 Одеса - Південний з Одеським морським портом. Паралельно модернізація портової та залізничної інфраструктури ведеться в портах Чорноморськ, Миколаїв і Маріуполь.

У найближчі 5 років, за словами Кубракова, оновлення українських портів потребує близько 17 млрд грн капітальних інвестицій.

"Ми роками не тільки не підтримували, а й забирали до держбюджету кошти, які повинні були направлятися на підтримку і розвиток інфраструктури. В результаті - ступінь зношеності портової інфраструктури досягла рекордних 80%", - пояснює Кубраков.

З ініціативи Мінінфраструктури, виплати від Адміністрації морських портів України і державних стивідорів до держбюджету будуть знижені до 30%, замість нинішніх 80% від прибутку після сплати всіх податків.

Також до кінця року має бути завершена передача в концесію ДП "Стивідорна компанія "Ольвія" і ДП "Херсонський морський торговельний порт".

Планується також внесення змін до орендного законодавства, щоб у портових операторів була можливість залучення додаткового інвестування.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що нова команда порту "Южний" тільки за перший місяць роботи збільшила обробку вантажів на 15%. Про це заявив заступник керівника Офісу Президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко.