За рік список оновився на 21% / фото forbes.net.ua

Журнал Forbes - Україна оприлюднив список 100 найбагатших українців.

До нього увійшли представники промисловості, металургії, фармацевтики, АПК, енергетики та багатьох інших галузей. Автори рейтингу відзначають, що за рік список оновився на 21%.

"14 учасників потрапили в топ-100 вперше, семеро - повернулися після перерви. Серед абсолютних новачків найбільше представництво - в IT і енергетиці", - йдеться в прев'ю до рейтингу.

Відео дня

Один з учасників першої десятки - бізнесмен Віктор Пінчук ($2,5 млрд) розповів виданню, що його першим місцем роботи була посада нічного сторожа і різьбяра холодного металу третього розряду на Нижньодніпровському трубопрокатному заводі.

"Рішення, яке змінило життя: в 1990-му мене призначили завідувачем лабораторії зовнішньоекономічної діяльності у Всесоюзному трубному інституті, але душею я був уже в приватному підприємництві. Пам'ятаю ніч, коли я зробив вибір. На ранок звільнився з посади завлаба і пішов створювати мале інжинірингове підприємство "Інтерпайп", - згадує Пінчук.

Своїм найуспішнішим провалом він назвав іспити в медінститут, які не здав, і тому на наступний день відніс документи ви Дніпровський металургійний інститут на спеціальність "трубопрокатне виробництво".

Бізнесмен і фінансист Сергій Тігіпко ($730 млн), що знаходиться у другій десятці рейтингу подією року називає отримання 1 млрд грн прибутку в 2020 році на двох УніверсалБанком і його ТАСкомбанк, оскільки мобільний додаток monobank вивів Універсал на друге місце після Приватбанку за кількістю роздрібних клієнтів. 

Засновник IT-компанії GetLab Дмитро Запорожець ($450 млн), що знаходиться в третій десятці, розповів, що одним з найвдаліших своїх рішень вважає передачу управління своїм бізнесом партнеру з Голландії Сиду Сібранджі. "Пару років тому я вирішив, що не хочу бути посереднім менеджером і поки залишуся хорошим програмістом", - говорить Запорожець.

Власник фармацевтичної компанії "Дарниця" і меценат Гліб Загорій ($300 млн), який знаходиться на 31 місці в топ-100 найбагатших українців, розповів, що перший підприємницький досвід придбав, продаючи пилососи методом прямих продажів. Найкориснішим провалом він назвав протверезний досвід падіння та повернення лідерських позицій компанії на фармацевтичному ринку, без якого "Дарниця", за його словами, "залишилася б самовдоволеним динозавром".

"Подія року - перестав розпорошуватися на безліч проектів і зосередився на фармацевтиці. Дуже швидко відчув результат", - говорить Загорій.

Він також зізнався, що захоплюється кундаліні-йогою. «Те, з чим прокидаєшся вранці, - мета. Що не дає заснути ввечері - проблема. Мені це допомогла зрозуміти кундаліні-йога, якою займаюся з березня 2020 року. Я став набагато терпиміше і спокійніше. Навчився до кінця вислуховувати співрозмовника і слухати його. Живу тут і зараз. Щасливий і відчуваю це щастя», - додав Загорій.

Інвестор Борис Ложкін ($220 млн) згадує, що першу зарплату отримав у 16 ​​років - гонорар за публікацію в харківській газеті "Ленінська зміна". Крім того, майбутній інвестор орендував вінілові пластинки, переписував з них на касети музику, і продавав її.

"Найкорисніший провал: у 1990-х з партнером закупили дрібнооптову партію алкоголю ізраїльського виробництва. Сподівалися на швидкий і вигідний оборот вкладених грошей, але товар не пішов. Урок: не займайся тим, у чому не розбираєшся", - розповідає Ложкін.

СЕО групи компаній Creatio Катерина Костерева ($190 млн), яка знаходиться на 56 місці в топ-100 найбагатших українців розповіла, що для неї подією року стало залучення $68 млн в розвиток Creatio. "Найкорисніший провал: ми 12 років працювали на локальному ринку і не виходили на глобальні ринки. З точки зору стратегії - це був мій найголовніший провал", - говорить Костерева.

В'ячеслав Климов - співзасновник "Нової Пошти" ($155 млн), що знаходиться в сьомий десятці рейтингу розповів, що подією року для нього стала покупка платформи iPOST, що з'єднує кур'єрів і відправників.

"Чому так важливо тримати руку на пульсі свого бізнесу? Тому, що криза. Тому, що доходи падають і будуть падати, а витрати зростають. А завдання кожного бізнесу зараз - вижити", - говорить Клімов.

Президент ТОВ "Українська автомобільна корпорація" Таріел Васадзе ($135 млн - 88 місце в рейтингу) зізнався, що найкориснішим провалом для нього став досвід в дистрибуції Mercedes-Benz в Україні на початку 90-х: "в нашій зруйнованій країні це було утопічним проектом".

"Вчинок або рішення, що змінило життя: вступити до Київського автодорожнього інституту, виїхавши з Грузії через любов до автомобілів і автомобільної галузі, а ще через любов до "Динамо" (Київ)", - розповів Васадзе.

Замикає сотню найбагатших українців президент АТ "Оболонь" Олександр Слободян ($125 млн). Подією року для нього стало те, що компанія стала офіційним партнером Української професійної киберспортивної асоціації.