Всі люди, які отримали вакцину, зареєстровані в електронній системі eHealth / Ілюстрація REUTERS

Україна готова ввести будь-яку модель паспорта вакцинації, яка буде визнана в Європі.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Читайте такожСтепанов: вітчизняні ковід-сертифікати дозволять українцям подорожувати без обмежень

Відео дня

"Ми готові ввести будь-яку з моделей паспорта вакцинації, яка можлива в Європі, – цифрову з QR-кодом, формалізовану довідку про вакцинацію міжнародного стандарту, яка на сьогодні діє в усьому світі. Всі люди, які отримали вакцину, зареєстровані в електронній системі eHealth. Тому, технологічно це не складно, щоб всім вакцинованим особам видати паспорт вакцинації, який буде затверджений в будь-якій міжнародній формі", - заявив Шмигаль.

Говорячи про терміни введення в Україні ковідного паспорта, Шмигаль зазначив, що ЄС планує представити проект паспорта в червні.

"ЄС обіцяє в червні дати модель цього паспорта вакцинації. Там дуже складна дискусія щодо недискримінації, стоїть питання - це обмеження, чи це дозвіл. Ми схиляємося до того, що це те, що дає дозвіл, а не обмежує когось", - заявив Шмигаль.

За словами Шмигаля, наявність ковідного паспорта дасть українцям додаткові бонуси.

"Це можливість подорожувати, працювати... особливо це стосується курортних міст. Якщо провакцинуються всі жителі цього містечка і всі працівники курортних закладів, в такому містечку може бути створена так звана "зелена зона", куди можуть їхати туристи. Звичайно, з певними обмеженнями, якщо вони не вакциновані. Але місто зможе працювати у звичайному нормальному режимі. Це один з можливих бонусів. Ми хочемо такі речі спробувати, щось в пілотному режимі пройти. Є вже такі ініціативи від місцевої влади та громад. Ми будемо рухатися в цьому напрямку", - зазначив Шмигаль.

Паспорт вакцинації в Україні: деталі

29 березня президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності розробки в Україні паспортів вакцинації, в яких будуть дані про щеплення від COVID-19.

Того ж дня міністр охорони здоров'я Степанов заявив, що проект "паспорта вакцинації" від COVID - 19 для українців знаходиться на фінальній стадії розробки.

В ЄС розробляють "цифрові зелені сертифікати" (Digital Green Certificate) єдиного зразка для сприяння безпечному вільному переміщенню громадян в межах ЄС в період пандемії. Планується, що в сертифікатах буде вказано прізвище та ім'я особи, дата народження, дата видачі, інформація про щеплення, негативний тест або одужання після COVID-19, а також унікальний ідентифікатор документа.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що вітчизняні ковідні сертифікати дозволять українцям подорожувати світом без будь-яких обмежень.