Зараз проходить реалізація першого етапу демонополізації майна ДП "Укрспирт", каже експерт / Фото УНІАН

В ході демонополізації спиртової галузі Фонд держмайна планує поповнити держбюджет на суму понад 3 млрд гривень, одночасно створивши надійний фундамент для розвитку спиртової індустрії. При цьому сума надходжень від приватизації 25 заводів вже перевищила 1,5 млрд гривень.

Про це в статті для LB.ua пише економічний експерт Віктор Скаршевський. 

"Треба сказати, що спиртова галузь завжди асоціювалася з тіньовим обігом спирту, корупцією і надприбутками.

Відео дня

Протягом тривалого часу в усьому світі існувало тільки дві країни з державною монополією на виготовлення спирту - Україна і Білорусь. Але судячи з усього, владу все влаштовувало. Монополія на виробництво спирту дозволяла диктувати ціну алкогольної продукції нехтуючи міжнародним досвідом", - вважає Скаршевський. 

Ситуація почала змінюватися зі стартом програми демонополізації ринку спирту і приватизації заводів з виробництва спирту. На ринку з'являється конкуренція, а підприємства отримують інвесторів, готових забезпечувати їх розвиток. 

"Зараз проходить реалізація першого етапу демонополізації майна ДП "Укрспирт", а саме приватизація непрацюючих потужностей держпідприємства. На цей час Фонд держмайна вже продав 25 заводів компанії. Крайній з них - Караванський спиртзавод в Харківській області, приватизація якого поповнила бюджет 101 млн гривень. Стартова ціна зросла в 4,4 раза, що підтверджує високий інтерес інвесторів до таких об'єктів.

Про ефективну роботу Фонду держмайна говорять цифри: за 2020-2021 рр. загальні доходи від продажу спиртзаводів досягли 1,5 млрд гривень. Подальша програма демонополізації та приватизації української спиртової галузі передбачає реалізацію 37 заводів Державного концерну "Укрспирт"", - зазначає експерт.

Він зазначив, що розвитку індустрії та захисту нового бізнесу сприяє обмеження на імпорт спирту в Україну, які діятимуть до 1 липня 2024 року. 

"Важливою особливістю спиртової галузі є універсальність кінцевого продукту. Тому, цей напрямок може бути цікавим для багатьох компаній, робота яких так чи інакше пов'язана з використанням спирту. Зокрема це можуть бути виробники лікеро-горілчаної продукції, антисептиків, біоетанолу, фармацевтичні або агрокомпанії.

Всього ж в ході демонополізації спиртової галузі Фонд держмайна планує поповнити держбюджет сумою понад 3 млрд гривень. При цьому, буде створено надійний фундамент для повноцінної реанімації спиртової індустрії", - поділився Скаршевський.