Запущено понад 10 нових послуг / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Міністерство цифрової трансформації на Diia Summit 17 травня оголосило про запуск більш ніж 10 нових послуг в додатку і на порталі "Дія".

Про це йдеться в повідомленні відомства.

Читайте такожОновлення "Дії" назвали обов'язковим для доступу до цифрових продуктів

Відео дня

Сплата податків і подача декларацій

З'явилася можливість задекларувати доходи, сплатити податки та збори ФОП, а також подивитися декларації та розрахунки за минулі періоди.

У Мінцифри зазначили, що процес подання податкових декларацій спростили: замість двох сторінок і понад 30 полів тепер достатньо відповісти всього на 4 питання і внести суму доходу для розрахунку єдиного податку. Також у міністерстві додали, що система повідомлень нагадуватиме про граничні дати подання декларацій та сплати податків.

Електронний підпис

В ході прес-конференції після Diia Summit заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб заявив, що при зберіганні ключ ділиться. Частина його (ключ до ключа) зберігається в додатку "Дія" на смартфоні користувача, а безпосередньо друга частина зберігається на захищеному хмарному носії.

"Сукупність всіх цих дій дає на виході кваліфікований електронний підпис", - уклав Вискуб.

NFC-авторизація

Авторизуватися в додатку "Дія" можна буде, приклавши до смартфону ID-карту

Статичний QR-код

Бізнесу не потрібно буде робити технічну інтеграцію і купувати обладнання, щоб приймати паспорт в смартфоні. Можна буде в кабінеті на порталі "Дія" згенерувати QR-код і роздрукувати його. Після цього клієнт зможе відсканувати цей код і дати згоду на шерінг документів.

Нові будівельні послуги

Для класу наслідків СС2 / СС3-електронний дозвіл на виконання будівельних робіт та електронний сертифікат про прийняття в експлуатацію;

автоматична реєстрація декларації про початок виконання будівельних робіт для об'єктів класу наслідків СС1;

онлайн-видача будівельного паспорта забудови земельної ділянки.

Зміна місця реєстрації онлайн

Мінцифри в тестовому режимі запустила можливість зміни місця реєстрації онлайн. Поки послуга доступна для жителів Києва, Харкова, Вінниці, Луцька, Рівного, Кривого Рогу та Маріуполя. За рік її планують масштабувати на всю країну.

Автоматична реєстрація ФОП

Тепер ФОП можна зареєструвати автоматично, не вдаючись до послуг держреєстратора. Заявка на відкриття ФОПу надходить безпосередньо до реєстру фізосіб-підприємців.

E-петиції

Користувачі зможуть створювати, переглядати та підтримувати електронні петиції на порталі "ВзаємоДія" (частина порталу "Дія") або в додатку "Дія". У Мінцифри назвали цю послугу "першим етапом введення електронної демократії в Україні".

Оновлення для водіїв

У додатку "Дія" можна буде подати заявку на нове водійське посвідчення. Для тих, у кого є водійське посвідчення, "Дія" буде щогодини оновлювати розділ "штрафи". Також будуть доступні штрафи, виписані патрульними. За 5 днів до закінчення терміну оплати "Дія" буде нагадувати про штраф.

Пільгова Іпотека для переселенців

Внутрішньо-переміщені особи можуть подати на порталі "Дія" заяву на подачу заяви на намір отримати пільгову іпотеку на 20 років під 3% річних.

Сплата адмінзбору онлайн

Послуга оплати адмінзбору поки доступна в Одесі, Хмельницькому та Рівному. До кінця року її планують масштабувати на всю країну. Для оплати потрібно навести камеру в додатку Дія на QR-код у реєстратора.

Реєстрація операторів потужностей ринку

Потужності ринку - це будь-яке обладнання для виробництва, зберігання або транспортування харчових продуктів.

Також у Міністерстві анонсували проведення нового етапу багбаунті програми"Дія". Відкритий конкурс розпочнеться у червні та триватиме 6 місяців. Призовий фонд-1 млн грн.

"Дія 2.0": що необхідно знати

  • У жовтні 2020 року Міністерство цифрової трансформації представило оновлений мобільний додаток для оцифрованих документів "Дія 2.0".
  • Оновлена версія програми містить наступні документи: свідоцтво про народження дитини, довідку внутрішньо переміщеної особи, цифровий податковий номер на додаток до цифрового внутрішнього та закордонного паспортів, студентських квитків, водійських прав, техпаспорту та автострахування, які були ще в старій версії. Також мобільний додаток відображає життєвий простір реєстрації проживання відповідно до паспорта або свідоцтвом про народження.
  • Уряд визначив диджиталізацію країни як одне з основних завдань роботи, ключову роль відвівши порталу "Дія" як платформі взаємодії громадянина і державних органів влади.