false

Перше, на що ми звертаємо увагу, купуючи швейну машинку, — не виробник і не тип човника, а функціонал. Перед тим, як придбати вподобану модель, важливо уточнити у продавця, наскільки універсальною є техніка, чи підходить вона для обробки всіх типів тканини, які види рядків виконує. Якщо ви знатимете все про функціонал вибраного приладу, зможете створити набагато більше шедеврів. Недорого купити швейну машинку в інтернет-магазині Шпулька можна після консультації із фахівцем. Професіонал розповість про можливості й переваги кожної моделі та різницю між ними.

Типи рядків

Професійному кравцю в цьому питанні варто керуватися тільки одним правилом — чим більше рядків, тим краще. Для пересічної господині досить кількох варіантів. Розглянемо найважливіші, що є в арсеналі найпростіших машинок для шиття.

Прямий шов, або зиґзаґ, належить до робочих рядків. Можна сказати, що в швейному мистецтві це база, яка потрібна для стандартного з'єднання деталей. Практично всі роботи з пошиття виконуються саме прямим швом. Дуже добре, якщо апарат передбачає зміну довжини стібка (для щільних тканин він має бути довшим).

Відео дня

Зиґзаґом обробляють краї, що обсипаються, у рушників, скатертин та інших подібних речей. Такий шов виглядає креативно, якщо його накласти на латку або поріз на матеріалі, що ремонтується. Зиґзаґ також ідеально підходить для фіксації елементів аплікації.

Потаємні шви актуальні, якщо потрібно підшити брюки чи гардини. На лицьовій стороні тканини їх зовсім не видно. Це стане у пригоді, якщо рукодільниця займається пошиттям дитячих іграшок або інших виробів із текстилю. Не кожна господиня може відразу почати шити цим рядком, потрібні особливі навички, наприклад, правильно складати матеріал. Крім того, доведеться докупити спеціальну лапку для виконання прихованого рядка.

Якщо зиґзаґ не влаштовує майстриню як обмітка, на допомогу прийде оверлочний шов. Він також обробляє краї виробів, щоб вони не сипалися, при цьому виглядає акуратно й естетично. Цей шов підходить для еластичних матеріалів, сипучих тканин, в'язаного полотна. Також оверлочний шов застосовується для декоративної обробки країв, коли зайве доведеться зрізати.

Якщо кравчиня часто працює зі стрейчевими тканинами, вона обов'язково оцінить наявність еластичного шва. З його допомогою можна зшивати елементи зі стрейчевої тканини без пошкодження матеріалу. Але такий шов мають у своєму арсеналі не всі машинки.

Якщо потрібно прикрасити готовий виріб, застосовують декоративні рядки. Ними вишивають візерунки, малюнки й орнаменти на постільній білизні, дитячому та жіночому одязі.

Якщо діяльність майстрині пов'язана з пошиттям сумок для господарських потреб, пришиванням кишень, то не обійтися без посиленого шва.

Інші важливі функції

Велика кількість операцій спрощує роботу зі швейною машинкою і дає змогу створювати справжні шедеври. Які опції найкорисніші?

  • Регулювання притискання лапки.
  • Зміна довжини стібка.
  • Автоматичне обрізання нитки.
  • Налаштування натягування нитки.
  • Наявність транспортера, який дає змогу працювати з тонкими і легкими тканинами.
  • Задній хід.

Також майстрині оцінять можливість налаштовувати швидкість роботи, наявність захисту від ривка нитки, нитковтягувач, підсвічування.

Не менш важливо під час покупки звертати увагу на репутацію компанії-виробника, наскільки вона надійна, чи варто їй довіряти. Популярністю користуються як європейські, так і японські виробники.