"Метінвест" провів для журналістів неформальну зустріч з гендиректором компанії / фото УНІАН

Топ-менеджер розповів про основні досягнення компанії та стратегічні плани на майбутнє, а у представників медіа була можливість поставити запитання, що стосуються модернізації виробництва і майбутнього української сталі.

Гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков розповів про основні досягнення компанії / фото УНІАН

Риженков повідомив, що серйозні інвестиції в екологію і контроль викидів на підприємствах групи почалися в той час, коли активи перейшли в управління «Метінвесту» - 15 років тому. Інвестиції компанії, які мали екологічний ефект, за цей час склали 3,5 мільярда доларів, при цьому суто екологічних проектів компанія реалізувала на один мільярд доларів. Минулий рік був рекордним: було інвестовано 200 мільйонів доларів у проекти з виключно екологічним ефектом.

«На найближчі 5 років ми плануємо ще майже півмільярда доларів на суто екологічні проекти. В основному, це доведення до ладу проектів по вже наявних наших об'єктах», - сказав керівник компанії, уточнивши, що йдеться про коксохімічне виробництво на «Азовсталі» і виробництві на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча в Маріуполі.

Відео дня
Гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков: Компанія націлена модернізувати виробництво / фото УНІАН 

За словами Риженкова, компанія розділяє поняття екологічної модернізації та декарбонізації.

Для скорочення викидів СО2 (декарбонізації) група «Метінвест» вивчає можливість будівництва нового сталеплавильного виробництва з використанням технології прямого відновлення заліза при виплавці сталі, яка дозволяє відмовитися від використання коксу. "Метінвест" вже впровадив виробництво окатишів прямого відновлення на Центральному ГЗК і планує впровадити аналогічний проект на Північному ГЗК.

Наступним напрямком у зниженні вуглецевого сліду при виробництві сталі компанія розглядає перспективи використання водню і, відповідно, розширення використання поновлюваних джерел енергії.

"Спільно з нашими партнерами ми почали опрацьовувати тему водню. Це важливо: якщо в модулі прямого відновлення заліза ми замінюємо газ на водень, то в цій частині ми взагалі прибираємо будь-якої вуглецевий слід», - сказав він.

Журналісти запитали про подальшу долю мартенівських печей / фото УНІАН

Відповідаючи на запитання журналістів про подальшу долю застосування мартенівських печей на комбінаті «Запоріжсталь», Риженков зазначив, що компанія в середньостроковій перспективі відмовиться від такого виду виробництва сталі.

Глава холдингу заявив, що коли дозволи на викиди компанії добіжать кінця, то печі будуть закриті. Надалі підприємство, можливо, буде трансформовано в електросталеплавильне виробництво.

Риженков вважає, якщо підприємства групи будуть переходити на електрометалургію, холдинг розглядатиме можливість поступового виведення з експлуатації низки потужностей з виробництва коксу.

Гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков: пік цін на металургійну продукцію пройдено / фото УНІАН

Відповідаючи на запитання про перспективи та ціни на металургійну продукцію, гендиректор «Метінвесту» повідомив, що зараз спрогнозувати, якими ціни будуть до кінця року вкрай важко, але пік цін на руду і металопродукцію вже пройдено.

"Зараз ми бачимо вже зниження ціни на ринку на руду і на металургійну продукцію. Швидше за все, продовжиться зниження цін на металургію і в найближчі місяці. Поки ніхто не прогнозує обвал", - сказав він.

Зустріч гендиректора "Метінвесту" з журналістами / фото УНІАН

Представники медіа поцікавилися у топ-менеджера, як компанія сприймає законодавчу ініціативу щодо підвищення рентної плати за видобуток корисних копалин. Керівник холдингу відповів, що великі виробники здивовані такою пропозицією влади, оскільки рента вже підвищувалася менш як рік тому. Для великих компаній вкрай важко розраховувати свої інвестиції, коли в країні немає прогнозованої податкової політики.

"По суті, бюджет і так сьогодні отримує більше грошей, ніж раніше. Весь цей супер-цикл виливається в чистий прибуток, з якої ми платимо податок. Наприклад, за перше півріччя наша компанія вже заплатила податку на прибуток у 7 разів більше, ніж за перше півріччя минулого року. Минулого року - 1,4 мільярда гривень, цього року - 10 мільярдів гривень», - сказав він.

Одним з пріоритетів компанії Риженков назвав якість і ефективність / фото УНІАН

Риженков зазначив, що ще не пізно внести зміни до запропонованого законопроекту і врахувати як інтереси держави щодо наповнення бюджету, так і галузевих компаній. Для знаходження балансу в цьому питанні слід звернути увагу на практики, які діють у всьому світі.

Одним з пріоритетів компанії Риженков назвав якість і ефективність виробництва. Останні 7 років основним фокусом компанії були доменні печі на "Запоріжсталі" та комбінаті "Азовсталь", а також кінцевий продукт на меткомбінаті ім. Ілліча в Маріуполі.

"Нещодавно закінчилася реконструкція стану "1700" на ММК імені Ілліча, яка фактично вивела гарячекатаний рулон комбінату за якістю та ефективністю в перший ешелон у світі", - сказав він.

Гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков розповів про основні досягнення компанії / фото УНІАН

Наступний етап, який планується: холодний прокат, прокат з оцинкованим покриттям і прокат з полімерним покриттям на меткомбінаті в Маріуполі.

"Ми підписали контракт з італійською фірмою Danieli. Це буде найбільший проект за всю історію "Метінвесту". Ми йдемо по наростаючій, загальна вартість цього проекту буде понад 1 мільярд доларів. Це проект - green field, абсолютно нового, сучасного, екологічно чистого стану холодної прокатки з лінією оцинковки й полімерки на комбінаті Ілліча, який ми вже почали будувати», - наголосив Риженков.

За його словами, це виведе продукт комбінату на рівень вищих світових аналогів, і, при цьому, продукт буде призначений для внутрішньоукраїнського ринку. На сьогодні в Україні немає якісного оцинкованого і полімерного покриття, а через це немає розвитку для машинобудування, виробників побутової техніки й неможливо залучити в нашу країну виробників автомобілів.

«Ми сподіваємося, що, впровадивши цей проект на комбінаті Ілліча, ми дамо продукт, який дозволить залучити інші компанії та їхні інвестиції», - додав гендиректор «Метінвесту».

"Метінвест" - один з найбільших у світі виробників металу / фото УНІАН

З української сталі, яка вироблена на підприємствах «Метінвесту», побудовано найвищу будівлю Лондона The Shard, найбільший вітрильник Flying Clipper і навіть ворота Панамського каналу.

В Україні сталь компанії використовується в численних об'єктах, це - стадіон «Донбас Арена» в Донецьку, НСК «Олімпійський» в Києві, саркофаг над Чорнобильською АЕС, пішохідно-велосипедний міст через Володимирський узвіз у Києві.