Фото УНІАН

Поліграфкомбінат "Україна" може очолити заступник директора підприємства з інформаційних технологій та персоналізації Тетяна Бондаренко, яка є подругою колишнього керівника скандального консорціуму ЄДАПС Ірини Обиденко.

Про це з посиланням на власне джерело на ДП "Поліграфічний комбінат" Україна" повідомила "Економічна правда", пише Lenta.ua.

"Отримати контроль над поліграфкомбінатом намагається група людей, які вже колись змогли це зробити. Вони грабували країну коштом завищення цін через підставні компанії і виведення коштів в офшори", - розповів виданню представник держпідприємства.

Відео дня

Він уточнив, що призначення на посаду директора ДП лобіює "свою" людину і голова Консультативної ради скандального консорціуму ЄДАПС Юрій Сидоренко.

За словами співрозмовника видання, такою "своєю" людиною для Сидоренка є заступник директора поліграфкомбінату Тетяна Бондаренко, і "за сумісництвом" подруга соратниці Сидоренка Ірини Обиденко.

Сидоренко і Обиденко пов'язані спільною діяльністю з 90-х років. Так, Обиденко працювала в заснованому і очолюваному Сидоренко "Даміана-банку", а після його ліквідації вона очолювала Комерційний Індустріальний банк, яким володів і очолював наглядову раду той же Сидоренко.

Після того як він створив консорціумом ЄДАПС, Обиденко з 2004 року і до моменту припинення діяльності, очолювала цю скандальну структуру.

Також вона виступає засновником компанії Industrial Innovation Group (IIG), яка в Україні зареєстрована під назвою ТОВ "Інноваційно-промислова група" (ІПГ). За офіційною інформацією, Сидоренко вийшов з компанії 2015 року, але "злі язики" стверджують, що він є реальним власником ІПГ, а Обиденко виконує роль зіц-голови, або як прийнято називати – підставної особи.

Компанія ТОВ "Інноваційно-промислова група" є засновником компаній, що раніше входили в ЄДАПС - ТОВ "Поллі-Сервіс", ТОВ "ЮС-Дизайн", ТОВ "Голографія", - що тільки підтверджує стійкий зв'язок Сидоренко з Обиденко.

Джерела "Економічної правди" стверджують, що дружба Обиденко і Бондаренко, що рветься в керівне крісло директора поліграфкомбінату "Україна" зародилася в ті далекі часи, коли Бондаренко працювала ще в МВС і тісно співпрацювала з ЄДАПС.

"Протягом довгих років, до створення Державної міграційної служби України, вона співпрацювала з ЄДАПС в МВС України. Відразу після призначення, користуючись службовим становищем, отримала доступ до технічної документації Державного центру персоналізації документів і почала передавати документи представникам компанії IIG для використання в роботі, розкриваючи комерційну інформацію поліграфкомбінату третій стороні", - стверджує джерело видання.

За його словами, після призначення Бондаренко на посаду заступника директора з персоналізації, на "Україну", як з рогу достатку посипалися численні листи-пропозиції про співпрацю від Industrial Innovation Group.

"За допомогою Бондаренко компанія Сидоренка стала переможцем на поставку обладнання з персоналізації М-601. Дві такі системи були поставлені в Україну раніше згаданою компанією "Поллі-сервіс", а потім продані МВС за завищеною в три рази ціною $4 млн", - уточнив представник ДП.

За словами, кандидатура Бондаренко на посаду директора ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" узгоджена в офісі президента.

Таке уточнення дуже важливе, оскільки вносить ясність в ситуацію з конкурсом на заміщення посади директора поліграфкомбінату, а точніше, пояснює, чому конкурс, а точніше його імітація і профанація, що викликали великий скандал, як це бувало і раніше, якщо "нові обличчя" з оточення Зеленського, починали просувати потрібних їм людей на певні держпосади.

Показово, що це вже не перша спроба представників ЄДАПСу взяти під контроль ДП "Поліграфкомбінат "Україна". Перша, за допомогою таких собі Андрія Іванчука і Артура Гранца, які і зараз помічені у метушні навколо ДП, була зроблена в 2017 році. Але тоді "номер не пройшов" через жорстку позицію колишнього міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Тепер, після, як жартують на Печерських пагорбах, відходу з уряду "останнього дорослого", "політичні підлітки" на Грушевського і Банковій вирішили відірватися поповній.

Корупційні ігри влади в одній упряжці з представниками ЄДАПС навколо "поліграфічного комбінату "Україна" також викликали обурення колективу Держпідприємництва.

Представники колективу, ще до відставки Арсена Авакова звернулися з відкритим листом, в якому висловили своє обурення і побоювання з приводу можливого призначення Бондаренко директором ДП.

Лист адресовано президенту Зеленському, прем'єр-міністру Шмигалю, голові СБУ Баканову, секретарю РНБО Данилову і тоді ще главі МВС Авакову.

Підписи, які звертаються до влади працівників ДП, ледь помістилися на 10 стандартних аркушах.

Відповіді від вищевказаних осіб колектив поліграфкомбінату не дочекався. Замість них, працівникам підприємства відповіло Мінекономрозвитку. Відповідь виконана в класичному стилі вітчизняної бюрократії, який має назву "відписка".

Втім, у цього скандалу, є ще одна складова - міжнародна. Він може стати ще одним міжнародним скандалом, спровокованим нинішньою владою напередодні візиту Володимира Зеленського в США.

Справа в тому, що США розслідували справу про корупцію і висунули звинувачення представникам ЄДАПС - Юрію Сидоренку, його племіннику Олександру Васильєву, а також чиновнику ІКАО (Міжнародна організація цивільної авіації при ООН) Мауріціо Сициліано.

Правоохоронні органи США звинувачують Сидоренка і Васильєва в численних фактах підкупу чиновника ІКАО. Зокрема, протягом 2005-2010 років вони платили хабарі за лобіювання виготовлення машиночитуваних документів для низки країн. Саме Сициліано відповідав в ІКАО за проекти, пов'язані з такими документами.

Слідство встановило, що ЄДАПС виплачував "чорну" зарплату від $3 до $5 тис. щомісяця. Крім того, Сидоренко влаштував сина Сициліано працювати в структурі ЄДАПС в Об'єднаних Арабських Еміратах. Саме зараз там проживають Сидоренко з Васильєвим.

Очевидно, що в офісі президента, коли погоджували кандидатуру Бондаренко на посаду директора "України", не врахували, що, як свідчать різні публікації вітчизняних і зарубіжних ЗМІ, перебувають під пильною увагою Білого дому.

Чи зможуть усвідомити масштаб цього скандалу на Банковій і зробити все для його ліквідації, щоб не створювати Зеленському додаткових проблем в ході візиту в США і не псувати міжнародний імідж країни, поки не ясно? Зрозуміло інше, що всі гучні заяви влади про боротьбу з корупцією є лише порожніми словами, не підкріпленими конкретними справами.