фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Фонд державного майна України (ФДМУ) має дати реальну оцінку Першому київському машинобудівному заводу (ПКМЗ, колишній "Більшовик"), який готується до продажу в межах Великої приватизації, та відверто розповісти потенційним інвесторам про існуючі в контексті купівлі цього об’єкту "підводні камені" та ризики. Про це заявив економічний експерт, директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров. 

Він нагадав, що серед таких ризиків, зокрема - тяганина з міською владою щодо земельної ділянки під цехом ПКМЗ №5, яка потрібна КМДА для завершення реконструкції Шулявського шляхопроводу, величезні борги, близько сотні законних орендарів приміщень, необхідність зміни цільового призначення землі, політична нестабільність і багато інших. 

На думку економіста, з урахуванням усіх ризиків, приватизація «Більшовика» за завищеною ціною напевно відлякне потенційних іноземних інвесторів. "Я не думаю, що іноземці будуть заходити на цей ринок, розуміючи, що існують такі серйозні ризики".  

Відео дня

Резюмуючи, він акцентував, що для задля обопільно вигідної угоди з майбутнім інвестором Фонд державного майна України повинен чітко та заздалегідь сформулювати інвестиційні зобов’язання покупця ПКМЗ. "Усі ці питання все одно будуть впиратися у виставлені ним межі. Все це вирішується лише через них, і перебуває у їхній сфері відповідальності", - резюмував Олександр Гончаров. 

Як відомо, найбільшим активом ПКМЗ є земля - 35 га з гарною транспортною розв’язкою та сталою інфраструктурою поблизу центру столиці, навпроти станції метро "Шулявська". Сьогодні на заводі з кількох тисяч лишилося трохи більше 200 робітників. Наразі підприємство має більше 500 млн грн боргу перед третіми особами (у т.ч. податкові борги), через що все його майно арештовано, 70% територій заростає бур’янами, а обладнання розтягується на металобрухт. До того ж, щороку ПКМЗ отримує по 20% збитків. Водночас, завод змушений щорічно сплачувати 40 млн грн податку на землю. 

Наразі Фонд державного майна України разом з приватизаційним радником - компанією KPMG Україна - проводять підготовку "Більшовика" до продажу в межах програми "Велика приватизація". У лютому заступник голови ФДМУ Тарас Єлейко повідомив, що крім базових умов приватизації, також буде опрацьовано план збереження виробництва та створення нових робочих місць. За його словами, якщо умови будуть сприятливими, аукціон з продажу ПКМЗ може відбутися вже у червні 2021 року. 

Тим часом, ЗМІ та профільні експерти сходяться на думці, що за нинішніх умов і обставин ризики купівлі "Більшовика" для інвесторів, будуть вкрай істотними, тому ФДМУ має відкрито розповісти про них заздалегідь. Також, на думку економістів, оцінка ризиків має вплинути на початкову вартість об’єкту, яку Фонд держмайна озвучить при оголошенні торгів.