Раніше інспектори довго звіряли з кількома джерелами інформацію щодо оплати паркування / фото УНІАН Володимир Гонтар

У Києві з 1 травня запустили електронну систему перевірки оплати штрафів за неоплачену парковку.

Як повідомляється на офіційному сайті київської влади, комунальне підприємство "ГІОЦ" оцифрувало процес.

Читайте такожУкраїнські водії отримуватимуть повідомлення про штрафи за новими правилами: що змінилося

Відео дня

Раніше інспектори довго звіряли з кількома джерелами інформацію щодо оплати паркування і виписували штрафи вручну. Тепер весь процес виписування штрафів можна здійснити за кілька хвилин.

"За номером машини інспектор миттєво перевірить оплату паркування. У разі несплати буде виконана фотофіксація і згенерована доказова база. Система також автоматично генерує повідомлення з QR-кодом про притягнення до адміністративної відповідальності. Повідомлення можна буде швидко роздрукувати і залишити на місці вчинення правопорушення на лобовому склі транспортного засобу", - інформують у Київській міськдержадміністрації.

Згідно з повідомленням, система захищена за сучасними стандартами кібербезпеки. Інспектори не мають доступу до персональних даних водіїв, а вся інформація зберігається в зашифрованому вигляді в міському дата-центрі.

Система штрафування інтегрується з Єдиним державним реєстром транспортних засобів, реєстром адміністративних правопорушень та міським додатком «Київ Цифровий». Власники автомобілів можуть отримувати повідомлення про штрафи з доказовою базою і відразу оплачувати їх.

Водіям надається знижка 50% при сплаті штрафу, якщо оплата здійснюється протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови.

Що цьому передувало

2 лютого 2021 року в Україні для ФОПів запустили нову функцію контролю за штрафами у разі порушення ПДР.