Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафних балів (№ 2809).

Читайте такожУ Києві та області запускають систему автоматичної фото- та відеофіксації порушень ПДР (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення з подальшим техніко-юридичним редагуванням проголосували 302 народних депутата із 378 зареєстрованих в сесійній залі.

Відео дня

Законом передбачається виключити штрафні бали з переліку адміністративних стягнень, які можуть застосовуватися за вчинення адміністративних правопорушень.

З кодексу вилучається стаття щодо штрафних балів. Також вилучається положення, згідно з яким штраф за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, може бути накладено на громадянина після використання ним штрафних балів.

Крім того, вилучаються згадки про розміри стягнень штрафних балів у випадку порушень.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроекту, в кодексі було встановлено, що застосування штрафних балів передує застосуванню адміністративного стягнення у виді штрафу.

"При цьому досвід розвинутих країн свідчить про інші підходи до застосування штрафних балів, які розглядаються як додатковий стимул для усвідомлення порушником серйозності наслідків у разі систематичного недотримання правил дорожнього руху, у тому числі шляхом позбавлення права керування транспортним засобом. Застосування більш суворого виду відповідальності відбувається після набрання водієм певної кількості штрафних балів, а не зняття, як передбачено законодавством України", - йдеться у тексті.

Штрафні бали є стягненням, що накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Зокрема це стосується адміністративних правопорушень, передбачених статтею 122 КУпАП, у тому числі перевищення встановлених обмежень швидкості дорожнього руху транспортних засобів, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками тощо.