В Україні хочуть зробити обов'язковим техогляд транспорту / REUTERS

Технічний огляд транспорту в Україні має бути обов'язковим. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, таке рішення може вступити у дію вже з 2022 року.

Читайте такожВ'язниця замість штрафів: в Україні посилили відповідальність за викрадення автомобілів

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Відео дня

"Вводити обов'язковий техогляд будуть поступово", - наголосив він.

Як зазначив міністр, розпочнуть з переобладнаних автівок, які ввозяться вперше. Наразі такий транспорт проходить сертифікацію.

"Дотримання транспортних технічних вимог і контролю важливі. Але це має бути м'яко, щоб не викликати негативну реакцію та опору населення. Тому що багато згадують Державтоінспекцію, коли там були суцільні черги й за якусь гривню все це продавалося", – заявив Криклій.

Це насамперед стосується екологічних норм. Наприклад, у непромислових містах основним фактором забруднення є саме транспорт.

"Транспорт - це ще й питання безпеки перевезення пасажирів і вантажів", - розповів міністр.

Хронологія подій

  • З 1 травня 2019 року в Україні набули чинності нові правила проходження обов'язкового технічного контролю (ВТК). 
  • В Україні на цей момент техогляд обов'язковий для вантажних автомобілів, таксі, автобусів і транспортних засобів, які перевозять небезпечні вантажі. Крім того, техогляд мають проходити легкові авто, які використовуються в комерційних цілях.
  • Повернення в Україні обов'язкового техогляду особистого автотранспорту не допоможе знизити аварійність на дорогах, але створить додаткове джерело корупції. Таку думку висловив автоюрист Денис Конюшко, аналізуючи відповідну ініціативу української влади.