У міжнародному аеропорту "Херсон" почалися роботи з реконструкції злітно-посадкової смуги. До кінця року її відремонтують і розширять, що дозволить збільшити пасажиропотік і приймати великі пасажирські літаки кілька разів на день, повідомляє Херсонська ОДА.

Роботи виконуються за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

"Херсонський аеропорт увійшов до Державної цільової програми розвитку аеропортів, у якій передбачається 320 млн грн на реконструкцію його злітно-посадкової смуги (ЗПС). Співфінансування з обласного бюджету складає 4,6 млн грн, які вже пішли на розробку проєктно-кошторисної документації", - інформує обласна держадміністрація.

Відео дня

Херсонське летовище було відкрито понад 40 років тому. Стан і несуча здатність злітної смуги вже давно не відповідали сучасним вимогам.

В ході реконструкції смугу, яка складається з 2 000 м асфальтобетону і 500 м цементобетонних плит, буде подовжено до 2 600 м і розширено до 60 м. На деяких ділянках конструктив доведеться робити "з нуля". Крім того, буде покладено нове покриття шаром у 9-12 см.

"Це дозволить приймати літаки Boeing 737 – 800, 900 та Airbus 321 до 10-12 разів на день. І як результат – пасажиропотік збільшиться до 500 тис. пасажирів на рік", - прогнозує обласна адміністрація.

На період виконання робіт аеропорт припинить приймати літаки. Реконструкцію ЗПС мають завершити до кінця 2021 року.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявляв, що одним із напрямів програми "Велике будівництво" є розвиток регіонального авіасполучення. В 16 містах будуть реконструйовані та побудовані аеропорти.