З початку липня роздрібні ціни на автогаз зросли на 10% / фото УНІАН Володимир Гонтар

Середня вартість автогазу у мережах АЗС Україна досягла рекордних 17,07 грн за літр.

Про це свідчать дані моніторингу роздрібного ринку Консалтингової групи "А-95", повідомляє Enkorr.ua.

Читайте такожВ Україні ціна на автогаз перетнула психологічний бар'єр

Відео дня

Повідомляється, що вартість скрапленого газу в мережі SOCAR в середньому зросла на 10 копійок за літр, до 17,88 грн. На станціях AMIC паливо подорожчало на 19 копійок за літр, до 16,83 грн.

На 20 копійок за літр автогаз подорожчав в мережах "Паралель", SUNOIL і "Овіс".

Мережі ZOG, Chipo, "Авантаж 7" і Mango підняли ціни на 22-55 копійок за літр.

Інфографіка Enkorr

Ціни на автогаз: що необхідно знати

  • З початку липня роздрібні ціни на автогаз зросли на понад 1,5 грн/л, або на 10%.
  • На думку експерта Консалтингової групи "А-95" Артема Куюна, потенціал для зростання роздрібних цін на автогаз в нинішніх умовах становить ще 1 грн/л.
  • Подорожчання викликане зростанням оптових цін через різке зниження імпортних поставок на початку липня, зростанням вартості пропан-бутану в ЄС і на внутрішньому ринку РФ – найбільшого експортера скрапленого газу в Україну.
  • Так, за словами імпортерів, відвантаження ресурсу виробництва «Роснефти» почалося пізніше на 10 днів. Деякі гравці за місяць отримали незначні обсяги від місячної номінації. Також, постачання газу в Україну в липні на 31,8% знизив «Лукойл».
  • Крім того, у зв'язку з введенням санкцій США і ЄС по відношенню «Белнефтехиму» і нафтопродуктової галузі Білорусі, знизилися обсяги поставок з білоруських заводів і транзитні поставки автопартіями через Білорусь.