Черниш прокоментував питання голосування переселенців на виборах / фото УНІАН

Внутрішньо переміщеним особам має бути надано право голосувати на всіх без винятку виборах.

Про це в інтерв’ю виданню «Апостроф» розповів міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

Читайте такожЦВК відмовила одному з кандидатів у президенти у зміні передвиборчої програми

Відео дня

За його словами, законопроект №6240, за яким переселенці отримують право голосу по мажоритарці та на місцевих виборах, був розроблений у рамках робочої групи при міністерстві в рамках проекту Ради Європи "Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні".

Посадовець вважає, що наразі політична ситуація у Верховній Раді така, що не дає можливості прийняти цей закон.

«Питання щодо голосування передбачає цілу низку рішень, а не один законопроект. Легко сказати, що приймемо зараз один законопроект, і він все змінить, а насправді потрібні системні рішення. Що говорять опоненти надання права голосу переселенцям на місцевих виборах? Вони кажуть, що має бути забезпечене право всім внутрішньо переміщеним особам проголосувати в Донецьку і в Луганську, звідки їх вигнали. Якщо ми говоримо про те, що буде миротворча місія, що будуть організовані вибори, як це передбачено Мінськими угодами, ці люди повинні мати можливість обрати місцеву владу в Донецьку та Луганську. Та я підтримую повністю, що всі громадяни України мають бути залучені до виборчого процесу, незалежно від інших чинників», – зазначив Черниш.