МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ звернеться до компетентних органів з проханням надати правову оцінку ситуації з участю угорських посадовців у заходах з підтримки кандидатів у народні депутати України.

Читайте такожВ Угорщині назвали Зеленському умови, за яких перестануть блокувати Україну в НАТО

Про це йдеться у переданому УНІАН коментарі МЗСщодо відвідання Закарпатської області України очільником зовнішньополітичного відомства Угорщини.

Відео дня

«Ігноруючи відповідні рекомендації МЗС України, міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 16 липня 2019 року відвідав м. Берегове Закарпатської області України, де взяв участь у низці публічних заходів.

В офіційній ноті Посольства Угорщини в Україні зазначено, що цей візит П.Сійярто здійснив на запрошення народного депутата України Василя Брензовича, який є кандидатом в народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради.

Водночас, в МЗС нагадали, що пунктом 1 частини першої статті 74 закону «Про вибори народних депутатів України» передбачено, що участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі в публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

«Своєю чергою, стаття 41 Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року передбачає, що всі особи, які користуються дипломатичними привілеями та імунітетами, зобов’язані поважати закони і постанови держави перебування. Вони також зобов’язані не втручатися у внутрішні справи цієї держави», - підкресли в українському зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомляв УНІАН, 15 липня в МЗС закликали угорських посадовців не брати участі в заходах, які можуть розцінюватися як агітаційні.

Т.в.о. міністра закордонних справ Єгор Божок на зустрічі з послом Угорщини Іштваном Ійдярто висловив занепокоєння останніми діями угорської влади, які мають ознаки втручання у внутрішньополітичне життя України.

Зокрема стурбованість української сторони викликала нещодавня зустріч прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з головою Товариства угорської культури Закарпаття, народним депутатом від "Блоку Петра Порошенка" Брензовичем в Будапешті, низка візитів у Закарпатську область офіційних осіб Угорщини та публічних заяв агітаційного характеру з боку угорських чиновників на підтримку вищезгаданого та деяких інших кандидатів у народні депутати.