Фото УНІАН

Україна минулого року повністю вичерпала квоти на безмитний експорт до ЄС меду, цукру, круп та борошна, солоду і пшеничної клейковини, оброблених томатів, виноградного та яблучного соків, пшениці, вівса, кукурудзи, ячменю і м'яса птиці, повідомила прес-служба асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Читайте такожУкраїна розширила номенклатуру експорту на ринок ЄС - експерти

«Всього в 2016 році були повністю використані квоти за 11 групами товарів, що свідчить про значне прискорення їх закриття, адже у 2015 році були вибрані квоти за 8 групами товарів (цукор на 99%), у 2014 - на 6 груп», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Прес-служба додала, що з 2016 року Угода про асоціацію з ЄС діє в двосторонньому порядку, європейські країни можуть експортувати до України свою продукцію в межах квот.

Згідно з повідомленням, основними драйверами прискорення закриття квот на експорт вітчизняної продукції до ЄС стали такі групи товарів, як глюкоза та сироп з неї (квота в 2016 році використана на 58,7% проти 6,1% у 2015), ячмінь (99,8% проти 77,7%), солод і пшенична клейковина (100% проти 72,9%), м'ясо птиці (додаткова квота, 43% проти 22,5%), висівки (42,8% проти 22,7%), крохмаль (18,8% проти 9,6%).

Читайте такожТоргпред підрахувала ефект для України від додаткових преференцій при експорті до ЄС

В асоціації додали, що в 2016 році Україна почала використовувати нові квоти. Зокрема, на безмитний експорт обробленої продукції з молочних вершків (квота використана на 24,4%), обробленої продукції з зернових (2,7%) та грибів (0,1%). Також Україна почала експортувати сухе молоко (30%) і масло (46%).

«Таким чином, українські виробники нарощують постачання продуктів з доданою вартістю тваринного походження», - додала прес-служба.

Згідно з даними з відкритих джерел, Україна має право на безмитний експорт до ЄС 36 товарних позицій у межах затверджених обсягів тарифних квот. Зокрема, квоти на експорт для яловичини становлять 12 тис. тонн, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів – 8 тис. тонн сухого молока - 1,5 тис. тонн, вершкового масла – 1,5 тис. тонн, яєчних продуктів – 1,5 тис. тонн, яєць – 3 тис. тонн, свинини – 40 тис. тонн, пшениці - 950 тис. тонн, ячменю – 250 тис. тонн, кукурудзи – 400 тис. тонн, цукру – 20 тис. тонн, меду – 5 тис. тонн, оброблених томатів – 10 тис. тонн, виноградного та яблучного соків - 10 тис. тонн, вівса – 4 тис. тонн, часнику – 500 тонн.

У кінці 2016 року Європейська комісія прийняла пропозицію українських виробників і збільшила квоту на крупи і оброблене зерно на 7,8 тис. тонн, овес - 4 тис. тонн, кукурудзу - 650 тис. тонн, мед - 3 тис. тонн, пшеницю - 100 тис. тонн, виноградний сік - 500 тонн, перероблені томати - 5 тис. тонн, ячмінь – 350 тис. тонн.

Як повідомляв УНІАН, станом на 11 січня Україна вже повністю вичерпала річну квоту на 2017 рік на безмитний експорт меду в ЄС, а також на 64% - цукру і на 78% - виноградних і яблучних соків.

За даними Мінагропроду, за 11 місяців 2016 року українські сільгоспвиробники поставили на зовнішні ринки аграрної продукції на 13,57 млрд дол., що становить 41,5% в загальній структурі національного експорту.

Експорт аграрної продукції з України в 2015 році становив 14,6 млрд дол. (38,1%). У 2015 році 45% українського експорту продовольства пішло в країни Азії, 28,2% - в Європу, 13,6% - в Африку і 10% - в країни СНД. Основу товарної структури українського аграрного експорту становили зернові культури - 16% від загального експорту, жири і олія - 9% і олійні культури - 4%.

Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС набула чинності з 1 січня поточного року. Експорт українських товарів до Євросоюзу в січні-липні 2016 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зріс на 6,7% - до 6,5 млрд дол. і становив 38,8% у загальному обсязі експорту.