Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз, Швеція та Естонія інвестують 5,7 мільйона євро в масштабний чотирирічний проект електронного державного управління "Підтримка електронного уряду для децентралізації в Україні (EGOV4UKRAINE)" програми U-LEAD, який поліпшить взаємодії органів влади.

Про це повідомив голова Державного агентства з питань електронного уряду України Олександр Риженко в ході прес-конференції.

"Ефективне електронне взаємодія на сьогоднішній день є головним викликом для розвитку електронного урядування в Україні. Мета розвитку проекту електронного взаємодії - забезпечити можливість органам влади або центрів надання адмінпослуг у містах отримувати дані з державних реєстрів або баз даних інших органів влади. Проект EGOV4UKRAINE, який сьогодні стартує за підтримки Європейського Союзу, урядів Естонії і Швеції, спрямований на вирішення цих завдань", - сказав він.

Відео дня

Присутній на прес-конференції представник Європейського Союзу в Україні Домінік Папенхайм додав, що ЄС бачить результат початку реформи децентралізації в Україні, яка дала більше ініціатив розвитку місцевих територіальних громад.

"Ми впевнені в тому, що процес реформи децентралізації буде продовжуватися, ставати частиною технічного впровадження, і буде поширюватися на всі галузі економіки. Сподіваємося, що в цьому році все більше територіальних громад будуть наслідувати приклад тих, які запровадили надання адміністративних послуг на місцях, працюючи завдяки рішенню електронного управління", - зазначив він.

У свою чергу, координатор проектів Шведського агентства міжнародного розвитку (Sida) Ірина Скалий додала, що Швеція підтримує різні сектори України в рамках стратегії підтримки реформ до 2020 року, не забуваючи і про електронному управлінні.

"Підтримку електронного управління ми не розглядаємо як мета, а як засіб підтримати реформу державного управління, реформу місцевого самоврядування, запустити процес децентралізації і в загальному допомогти Україні увійти в європейське співтовариство і адаптувати свої системи згідно з правилами та процедурами ЄС", - підкреслила вона.

Читайте такожУкраїна та ЄІБ підписали чотири угоди про фінансову допомогу на 600 мільйонів євро

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 січня, Європейський Союз спільно зі Шведським агентством міжнародного розвитку (Sida) заявив про надання 800 тисяч євро 24 об'єднаним територіальним громадам України на створення центрів адміністративних послуг в 2017 році.

У листопаді 2016 року Агентство з міжнародного розвитку USAID спільно з урядом Великобританії виділив 19 мільйонів доларів на реалізацію в Україні масштабного проекту електронного державного управління "Прозорість та відповідальність у державному управлінні та послуги", розрахованого на 5 років.

Довідка УНІАН. Програма U-LEAD передбачає розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку і фінансується ЄС і окремо Німеччиною, Швецією, Данією та Польщею. Мета програми - підтримка уряду України у впровадженні реформи децентралізації.