Ілюстрація REUTERS

На початку березня вірус COVID-19 став поширюватися в Україні. Незважаючи на невтішну статистику – понад п'ять тисяч інфікованих — для нашої країни це ще не пік і навіть ще не початок.

Таку думку висловила доктор медичних наук, завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського НАМН України Алла Мироненко, пише "РБК Україна".

Читайте такожУ Києві кількість хворих на COVID-19 зросла до 850, за добу померли ще 2 людини

Відео дня

"Що таке взагалі пік? Епідемічний процес зазвичай має фазу підйому, потім найвищу точку – це пік, а далі – фаза спаду. Якщо говорити про те, що ми зараз маємо – це навіть ще не початок. Карантин призводить до того, що ми маємо певну кількість хворих, хоча спілкування між людьми вельми обмежена. Я думаю, що пік може бути восени, — вважає вірусолог.

"Але потрібно розуміти, що, по-перше, попереду літо. І я дуже сподіваюся, що влітку буде легше, тому що в цю пору респіраторні інфекції неактивні. Цьому сприяють різні чинники: сонце, вітер, відкриті вікна. Хоча цей вірус новий і він більш стійкий, ніж, наприклад, вірус грипу. І разом з тим менш стійкий, ніж інші безоболонкові віруси. Як буде – побачимо", - додала Мироненко.

Крім того, на її думку, випускати школярів і студентів на навчання зараз навесні не слід.

"У них вже налагоджено дистанційне навчання, і нехай би вони так і закінчили навчальний рік. Коли йдеться про випуск з вищого навчального закладу або школи, то в такому разі можна в індивідуальному порядку призначати їм тестування за необхідності. А щоб всі вони збиралися в одному класі або аудиторії – це призведе до загострення епідемічної ситуації", - наголосила вона.

Читайте також: