Варіант Delta уперше був виявлений в Індії / REUTERS

Епідеміолог Наталія Виноград переконана, що "індійський" штам коронавірусу невдовзі дістанеться України.

Про це вона повідомила в коментарі РБК-Україна.

Наразі небезпечний штам Delta виявлений у 90 країнах світу.

Відео дня

"Тому, з урахуванням міграційних процесів, є висока ймовірність, що в Україну він також прийде", – переконана лікарка.

Читайте такожЛяшко розповів, чи очікується восени зростання захворюваності на COVID-19Виноград розповіла про відмінності нового варіанту вірусу від того, який був виявлений в Ухані. За її словами, "індійський" штам заразніший і швидший.

"В "індійського" варіанту вище показник смертності. Спостерігається більше важких форм хвороби - у 2,6 раза. Необхідність в реанімаційних заходах вище в 1,6 раза. І при цьому він більше вражає дітей, ніж вихідний варіант вірусу", – сказала вона.

Виноград додала, що випадки "чорної цвілі" зареєстровані у тих, хто перехворів на коронавірус, оскільки їхній імунітет виснажений через вживання стероїдних гормонів і майже не чинить опір розвитку мукормікозу: "Хоча ризик появи цієї цвілі відносно низький для загальної популяції. Цей грибок є скрізь, але хворіють на нього тільки люди, які мають дуже сильний імунодефіцит".

Раніше українські вчені наголошували на ризику появи "індійського" штаму з Росії через Донбас. Це може спричинити нову хвилю захворюваності вже улітку, тоді як попередньо до неї готувалися на осінь.

Варіант Delta уперше був виявлений в Індії, через що країна тривалий час була лідером за поширенням вірусу і випадками смерті у світі. Вчені скаржилися, що цей тип хвороби стійкіший до препаратів й агресивніший до організму людини.