Купання у фонтанах: приховані небезпеки / фото УНІАН

Фонтан у місті - це гарна ідея, він очищує повітря, зволожує його, і звісно, є гарною окрасою. Нерідко влітку можна побачити, як люди, а особливо діти намагаючись охолодитись від спеки та пекучого сонця, купаються у фонтані. Втім, цього робити не слід і ось чому.

Терапевт Марина Єріна попередила, що літні фонтани – це джерела неочищеної, брудної води, а відтак причина найрізноманітніших небезпечних інфекцій, пишуть Факти ICTV.

"Вода у фонтанах не очищується, не дезінфікується, у них купаються і п'ють собаки, птахи, безхатченки. У воді фонтанів живе безліч збудників важких хвороб", – зазначила Марина Єріна.

Відео дня

Читайте такожВижити в +35°: поради для організму і будинку в спеку

У воді з фонтану ховаються такі інфекції, як ентеровірусні, різноманітні кишкові інфекції, збудники шкірних захворювань, менінгіту, гепатиту А, черевного тифу.

Лікарка порадила, якщо ви потрапили у фонтан, варто скоріше вимити під проточною водою тіло, краще – з милом.

"У місцях скупчення людей завжди багато міських птахів: голубів, горобців, ворон. Вони шукають залишки їжі, одночасно, пролітаючи над фонтаном, "бомблять" його своїм послідом, у якому є й глисти, і збудники інфекційних хвороб. Все це розчиняється у воді, яка змінюється не так часто, як нам здається", – наголосила терапевтка.

Отже, якщо на шкірі у людини є мікротріщинки (а вони є завжди), то через них до організму потраплять стафілококи, стрептококи та інші мікроорганізми.

Крім того, за словами лікаря, дощі несуть у фонтан весь бруд і пил, що є в повітрі великих міст. Отже, у ньому накопичуються солі важких металів, сажа. На відміну від природної водойми, фонтан не самоочищається.

Бруд відкладається на дні фонтану, і воно стає слизьким, а відтак на ньому можна послизнутися і травмуватись.

Якщо фонтан підсвічується – не виключена й електротравма.

Тому користуйтеся можливістю вдихати вологе, прохолодне повітря поруч із фонтаном, отримуйте естетичну насолоду від його краси, але не заходьте у нього, не вмивайтеся там, і не пийте із нього.

Зазначимо, наразі налічується понад 70 типів ентеровірусу. Найбільш поширені Есно, Коксакі А і В, 68, 69, 70, 71 типи ентеровірусів. Найчастіше вони активні влітку.

Вас також можуть зацікавити новини