Вакцинація здатна захистити від "індійського" штаму / фото УНІАН

Знизити небезпеку зараження "індійським" штамом коронавірусу "Дельта" допоможе вакцинація будь-якою вакциною від "ковіду".

Про це розповів керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолог Андрій Александрін в ефірі каналу "Україна 24".

Він зазначив, що сьогодні всі вакцини, які використовуються в Україні, дозволені для екстреного використання у вакцинації від COVID-19.

Відео дня

"Це Coronavac, AstraZeneca (і південнокорейські, і Індійські її аналоги) і Pfizer. Я вчора читав статтю компанії AstraZeneca, де говорилося, що вакцини, які діють на сьогоднішній день, ефективні в тому числі проти штаму "Дельта", - заявив лікар.

Читайте такожВ Україні почався четвертий етап вакцинації: хто отримає щеплення

За його словами, ефективність вакцини не завжди може бути 100%, але вона на 98%-99% здатна знизити ризик важкого і середнього перебігу хвороби, а також летальності.

"Те, що ми на сьогодні маємо можливість вакцинуватися від COVID-19, я вважаю, що це потрібно максимально пропагувати і пояснювати людям, щоб вони зберігали своє здоров'я", - додав Александрін.

"Індійський" штам "Дельта": що відомо

Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV-2 - лінія B.1.617.2 ("дельта") - був вперше виявлений в Індії восени 2020 року. Його повний геном опублікували в міжнародній базі GISAID 7 жовтня.

У другій половині квітня 2021-го "індійський" штам "дельта" зафіксували в Росії.

У червні 2021-го в Індії був виявлено мутований варіант B.1.617.2, відомий як варіант AY.1 або "дельта плюс". Він відрізняється наявністю в спайковому білку мутації, здатної знижувати активність антитіл у перехворілих і вакцинованих людей.

Сьогодні є підстави припускати, що "індійський" варіант може більш ефективно поширюватися в порівнянні з варіантами вірусу, що циркулюють на самому початку епідемії COVID-19. Мутації в шиповидному білку призводять до того, що вірус краще прикріплюється до рецептора клітини і краще проникає в неї.

У НАН України очікують, що до кінця літа штам "дельта" домінуватиме на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися більш швидкими темпами й мати більш важкі наслідки, ніж у західних країнах.