Волоха прогнозує нове навантаження на українські лікарні через «дійсно небезпечний» штам коронавірусу / фото УНІАН

Лікар-імунолог, інфекціоніст, доктор медичних наук, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика Алла Волоха прогнозує нове навантаження на українські лікарні через «дійсно небезпечний» штам коронавірусу «Дельта».

Про це вона сказала у коментарі УНІАН.

«Нам потрібно бути готовими до появи нових варіантів вірусів. Дійсно варіант "Дельта" є більш заразним, доведено, що він може інфікувати людей швидше. Зростає захворюваність, а слідом за нею і кількість важких форм», - зазначила Волоха.

Відео дня

За її словами, у "Дельти" є деякі відмінності за симптомами, проте вони не дуже значні.

Читайте такожВчені очікують на хвилю небезпечного штаму коронавірусу в Україні з Росії через Донбас

«Вважається, що у хворих більш виражений головний біль, більш виражений нежить, але в цілому не завжди можна відрізнити від інших, класичних варіантів (коронавірусу). Лікування залишається таким самим, як і в інших випадках. Ті протоколи, які використовувалися, будуть однозначно працювати. Але кількість важких форм знову призведе до навантаження на лікарні, ми повинні і про це пам'ятати», - прогнозує експерт.

Волоха зазначила, що зараз у деяких країнах спостерігається зростання рівня захворюваності на COVID-19, зокрема, нині цей варіант вірусу поширений у більш ніж 70 країнах світу.

«У нас його не фіксували, але через те, що такі дослідження не проводяться. Якщо будуть відібрані зразки при підозрі на новий варіант вірусу, якщо їх відправлять для досліджень за кордон, то тоді ми зможемо дізнатися, що він у нас є. Його поява у нас не виключається, і ви розумієте, що східні регіони в небезпеці через те, що зростає кількість хворих новим варіантом в РФ», - наголосила вона.

Волоха висловила думку, що до України ця хвиля пандемії може дійти досить швидко.

«Місяць-два - і вона у нас. Швидше за все, це буде в липні, серпні», - додала лікар.

Водночас вона підкреслила, що вакцини, з якими зараз працюють українські медики, в принципі, захищають від нового варіанту, але захист може бути трохи зниженим.

«Вакцини працюють, і ми повинні проводити вакцинацію, ми повинні бути захищені. Але, крім цього, ми повинні пам'ятати, що потрібно дотримуватися всіх правил: маскового режиму, дистанції, використовувати антисептики», - наголосила Волоха.

Вона закликала громадян насторожено ставитися до можливості інфікуватися, хоч антитіла працюють і проти «Дельти», але в небезпеці перебувають ті, хто перехворів вже давно. Також лікар нагадала, що повторні випадки інфікування коронавірусом трапляються вже через шість місяців після перенесеної хвороби.

«Ми трохи розслабилися, нам хочеться, щоб інфекція зникла, але вона не зникла і знову піднімає голову. "Дельта" дійсно небезпечна», - констатувала лікар.

Мутація коронавірусу: що відомо

Як повідомляв УНІАН, голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що сьогодні планується нарада в Раді національної безпеки та оборони щодо загрози появи в Україні «індійського» штаму коронавірусу.

За даними Public Health England, штам коронавірусу «Дельта» у 1,6 рази агресивніший, ніж інші, у 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, у 1,5 рази частіше – до реанімації.

За словами Радуцького, для початку спалаху COVID-19 в регіоні достатньо невеликої кількості інфікованих - вірус настільки агресивний, що навіть одна хвора людина може спровокувати хвилю епідемії.

В українських лабораторіях ще немає технічних можливостей виявляти «індійський» штам.

Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV-2 - лінія B.1.617.2 ("Дельта") - вперше виявили в Індії восени 2020 року.

Нині штам уже зафіксували в РФ та Білорусі.

У НАН України очікують, що до кінця літа штам "Дельта" домінуватиме на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися швидшими темпами та мати тяжчі наслідки, ніж у західних країнах.