Цукрозамінник аспартам може стати шкідливим, якщо його розігріти до понад 100 градусів, попередила лікар / ілюстративне фото Reuters

Синтетичний цукрозамінник аспартам (органічна хімічна сполука) може стати небезпечним, якщо продукти, у яких він є, піддати впливові температури понад 100 градусі.

За такої температури аспартам розпадається й перестає бути підсолоджувачем, публікує tsn.ua відомості лікаря сімейної медицини Кристини Шевченко.

За її словами, у цій речовині міститься фенілаланін, і її не можна вживати людям, які страждають на фенілкетонурію (спадкова хвороба, пов'язана з порушенням метаболізму амінокислот).

Відео дня

Читайте такожСупрун дала кілька порад любителям солодкого, як не захворіти на діабетМедик зазначила, що аспартам приблизно у 180 разів солодший, аніж цукор. Цей підсолоджувач використовують у низькокалорійних продуктах та у лікарських засобам. Його позначають кодом E951.

Фенілаланіном називають амінокислоту, яка входить до складу білків, пише Вікіпедія. Усього таких амінокислот 20.

Раніше низка лікарів говорили, що додаваний цукор шкідливий для організму. Щодо цукрозамінників думки експертів розходяться. 

Вже колишня в.о. глави МОЗ України Уляна Супрун радила замість цукру, меду та сиропів споживати фрукти.