Як уберегтися від "Дельти": поради лікаря / фото REUTERS

Штам коронавірусу "Дельта" має близько 15 різних мутацій, дві з них допомагають вірусу уникнути природних та поствакцинних антитіл.

Про це повідомила в Facebook головний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська.

Ще одна мутація, пише вона, підсилює "прилипання" вірусу до людських клітин, з іншого боку, сприяє утворенню синцитію - злиття клітин з формуванням багатоядерної структури із загальною цитоплазмою. Серед основних клінічних симптомів "Дельти" Голубовська відзначила підвищення температури, інтоксикацію, ранні вірусні пневмонії, які можуть призводити до зниження сатурації буквально на 4-5 день від дебюту клінічних симптомів.

Відео дня

"Якщо людина вакцинована один раз, ефективність вакцинації становить близько 30% для запобігання хворобі і 75% для запобігання госпіталізації (дані Великобританії). Після двох доз вакцини це співвідношення дорівнює 80% і 94% відповідно", - нагадала інфекціоніст.

Читайте такожУ КМДА розповіли, чи вводитимуть у Києві нові обмеження після виявлення COVID-штаму " Дельта"

Вона також дала низку порад українцям у зв'язку з потраплянням в країну штаму "Дельта":

  • зустрічатися з новими штамами вірусу треба, маючи імунітет;
  • гуморальний імунітет після хвороби, за даними ряду досліджень, триває не менше 11 місяців, пріоритет у вакцинації треба віддавати неімунним, особливо з груп ризику;
  • поки ще все відносно спокійно - вакцинуйтеся і довакцинуйтеся, хто вже отримав першу дозу;
  • після вакцинації не забувайте посилювати Засоби індивідуального захисту протягом першого тижня, особливо якщо вона припадає на період інтенсивного зростання захворюваності, бо ви вразливі до інфікування - уникайте людних місць, носіть маски;
  • оздоровлення, правильне харчування, повноцінний сон.

Вас також можуть зацікавити інші новини: