У НАНУ запевнили , що щеплення від COVID-19 безпечні / УНІАН

Вакцина від COVID-19, яку завезли в Україну, безпечна. Немає ніяких підстав вважати, що препарат може принести шкоду в подальшій перспективі.

Про це розповів завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАНУ, доктор медичних наук Віктор Досенко в інтерв'ю Обозревателю.

"Немає ніяких підстав вважати, що вакцина може бути небезпечною для тих, хто прищепився, в подальшій перспективі. Імовірність негативних ефектів надзвичайно низька. Нам запропонували перевірений метод, який на 90% зменшує ймовірність виникнення захворювання. Це багато", - зазначив Досенко.

Відео дня

При цьому він запевнив, що жодна вакцина "нічого не змінює" в організмі людини.

Читайте такожІндійський штам коронавірусу є вже в половині країни світу-ВООЗ

"Це дуже безпечні вакцини, які нікуди не вбудовуються, нічого не змінюють. Немає навіть теоретичних підстав говорити, що ДНК або РНК, введена ззовні, разом з вірусом або в нанокраплі щось там може змінити. Нічого не зміниться. Це перевірено і на клітинах, і на людях. Все залишається тим же", - підкреслив вчений.

При цьому він зазначив, що робити щеплення необхідно однією й тією ж вакциною, тому що поки не відомо, чи будуть ефективні комбінації препаратів.

"На сьогодні однозначно рекомендується щепитися тією ж вакциною. Чому? Тому що саме на подвійну дозу такої ж вакцини є докази. Є гарантований відсоток зменшення ймовірності захворювання. Він коливається, але він гарантований. Ніхто у світі ще не перевіряв комбінації вакцин. Цілком можливо, що вони працюють також. Але ми точно про це не знаємо", - підсумував Досенко.

Українські документи про вакцинацію проти COVID-19

У травні МЗС України розпочав роботу над укладенням двосторонніх угод щодо визнання національних сертифікатів про вакцинацію від COVID-19, щоб громадяни могли подорожувати влітку.

Визнати українські свідоцтва про вакцинацію вже погодилися Угорщина і Молдова.

Також питання про взаємне визнання документів про вакцинацію обговорюється з Грузією, Хорватією та Мальтою.

Внутрішні українські covid-сертифікати повинні з'явитися в додатку "Дія" 1 липня.

За даними МОЗ, з початку вакцинальної кампанії щеплено 1 732 613 осіб, з них отримали 1 дозу-1 732 611 людей, повністю імунізовані та отримали 2 дози-362 847 осіб