Вакцина Pfizer від коронавірусу / фото REUTERS

Влітку 2021 року в Україні проводиться вакцинація від коронавірусу для боротьби з пандемією. У травні Україна отримала першу дозу схваленої ВООЗ вакцини Pfizer. Однак зараз вакцинація проводиться в основному препаратом CoronaVac. Отримати вакцину Pfizer можуть співробітники компаній, які записалися на виїзну вакцинацію.

Багато українців з нетерпінням очікують прибуття Pfizer, оскільки ця вакцина була добре прийнята світовою спільнотою і показала високу ефективність. Інші ставляться до препарату скептично і побоюються побічних ефектів. Складний принцип роботи Pfizer зрозумілий не всім.

Вакцина Pfizer - принцип дії і основна інформація

Pfizer/BioNTech BNT162b2 - це одна з перших вакцин від Covid-19, яка поширилася по всьому світу. Вона розроблена німецькою компанією BioNTech, американською Pfizer і китайською Fosun Pharma.

Відео дня

Препарат був виготовлений в липні 2020 року. У наступні місяці були закінчені випробування вакцини на добровольцях.

Читайте такожПівденноафриканський штам коронавірусу виявили в Україні: особливості та симптомиВосени і взимку того ж року контракти на доставку Pfizer уклали США, Великобританія, Японія і Канада. 31 грудня 2020 Всесвітня організація охорони здоров'я дозволила використовувати препарат в екстрених ситуаціях. Такий же дозвіл видав ЕС. Україна також уклала договір про постачання вакцини Pfizer. 

Принцип дії вакцини заснований на сучасній технології, яка ніколи раніше не застосовувалася у вакцинах. Головним компонентом препарату є молекула матричної РНК, в якій записана інформація про білок збудника COVID-19. При попаданні в організм цей білок синтезується в клітинах людини, а вони наносять імунну відповідь. Такі вакцини називають РНК-вакцинами.

Ефективність Pfizer становить 95% після другої дози препарату. Використовувати її можна з 16-річного віку. Не рекомендується введення вакцини вагітним жінкам і людям з ослабленим імунітетом, а також людям з алергією на компоненти Pfizer.

Вводять вакцину внутрішньом'язово двома дозами з перервою між дозами в три тижні. Вакцину слід зберігати при низьких температурах -60°C не більше 6 місяців. Перед застосуванням її потрібно розбавити з фізіологічним розчином і використовувати протягом 6 годин після змішування.

Вам також може бути цікаво: