У РФ дуже поширився штам «Дельта», вперше знайдений в Індії / facebook.com/DPSUkraine

В Україні нова хвиля поширення коронавірусної хвороби COVID-19 може початися зі сходу країни.

Про це йдеться у повідомленні Національної академії наук України про проведене науковцями моделювання прогнозів розвитку епідемії коронавірусу SARS-CoV-2.

За даними вчених, зареєстрована захворюваність у Європі наразі близька до рівня, який фіксується в Україні, а її зростання спостерігається у трьох країнах Європи: Російській Федерації, Великій Британії та Португалії – тоді як у решті країн епідемічна ситуація стрімко покращується (в Іспанії приріст пов’язаний з особливостями ведення статистики). На низьких рівнях зупинилося зниження захворюваності в Албанії та Молдові.

Відео дня

Водночас у РФ дуже поширився штам «Дельта», вперше знайдений в Індії, і частка, що на нього припадає за наявною вибіркою, згідно з даними бази секвенувань GISAID, оцінюється у чверть від усієї захворюваності у РФ.

Читайте такожЛяшко відповів, чи може вакцинація від COVID-19 стати щосезонноюТакож штам «Дельта» серед країн Європи найбільше поширився у Португалії та Великій Британії.

У НАНУ вважають, що варто розглянути доцільність встановлення додаткового контролю та обмежень щодо міграції між Україною та країнами, в яких стрімко збільшується частка варіанту «Дельта», задля відтермінування поширення цього штаму в Україні.

«З огляду на великі обсяги міграції з РФ, можна очікувати, що нова хвиля поширення COVID-19 може початися зі сходу України. Час її настання істотно залежить від частки штаму «Дельта» в Україні, яка наразі невідома. При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися раніше осені», - вважають вчені.

Вони також рекомендують врахувати, що, з огляду на характеристики штаму «Дельта», нова хвиля може виявитися вищою від попередніх, особливо у вираженні навантаження на лікарні.

Щодо штаму «Дельта», який вперше знайдений в Індії, відомо, що він у 1,6 раза заразніший, ніж штам «Альфа» (вперше знайдений у Великій Британії), у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше – до реанімації.

При цьому вчені наголошують, що ефект від вакцин здебільшого зберігається.

Вас також можуть зацікавити новини