На Харківщині лікарні готуються до удару "Дельти" /фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Днями у Миколаєві виявили одразу чотири випадки захворювання небезпечним штамом "Дельта". Лікарі припускають, що інфікованих "дельтою" українців у десятки разів більше, а медики дедалі частіше спостерігають у пацієнтів клінічну картину, притаманну саме "дельті".

Тому лікарі уже готуються до нового спалаху вірусу. Зокрема, і на Харківщині, пише "Сегодня".

Так, в обласній інфекційній лікарні Харкова палати уже переповнені, а кількість хворих зростає щодня. Коронавірус підкошує цілі родини. Із появою "Дельти" все частіше доводиться рятувати тих, кому нема і 30 років. Вірус вражає легені швидше за інші штами, протягом 3-4 днів. Після прийому жарознижувальних препаратів стан хворого начебто покращується. Та, раптово, підскакує температура до 40 і різко падає сатурація, розказують лікарі.

Відео дня

Читайте такожШтам "Дельта" на порозі. Чи готова Західна Україна першою зустріти нову хвилю коронавірусу

Своїх підопічних лікар Харківської обласної інфекційної лікарні, заслужений лікар України Світлана Заблоцька знає поіменно. Аби вивести пацієнта з тяжкого стану, часто змушена змінювати схеми терапії. Після виписки кожен третій ще довго відчуває постковідний синдром. Найгірше, коли вірус підриває відразу п'ять внутрішніх систем організму. У полоні недуг можна провести рік.

"Вірус вражає не тільки легені, рецептори. Вражає і серце, і нирки, і мозок, і суглоби, і очі. Тому тривалий час і у кожного індивідуально, може збережуться ось такі явища. Це називається постковідний синдром", – зазначає Заблоцька.

У перші дні епідемії Харківська обласна інфекційна лікарня була єдиною в регіоні, яка приймала ковідних хворих. Тут майже з коліс побудували систему, що успішно працює і досі. Завдячуючи досвіду медперсоналу.

Порожні ліжка у відділенні реанімації – враження оманливе, бо вже  через пів години сюди направляють пацієнта. Найслабшого підключають до апарату ШВЛ.

"Ми бачимо, що йде підйом. Ті, які вакцинуються, думають, напевно, що це їх не зачепить. Вакцина потрібна, але 100% гарантії ніхто не дає. Кажуть, що просто не так важко може протікати. Тут не вгадаєш. Берегти себе треба, маску одягати в громадських місцях треба. Я думаю, нас ще чекають важкі часи", – припускає завідувач відділенням реанімації та інтенсивної терапії Харківської обласної інфекційної лікарні Лариса Маркуш.

На території лікарні розташована одна з найбільших кисневих станцій країни. У пік пандемії сюди закачували тони кисню щоденно. Тут готуються до нової хвилі ковіду, яка дуже легко може перетворитися на цунамі. Невдовзі відкриють і нове реанімаційне відділення на 25 ліжок.

Зазначимо, за даними МОЗ на Харківщині станом на 2 серпня виявили 149 513 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 17 - за минулу добу. Вакцинували за добу другою дозою 426 осіб.

Наразі Харківська область перебуває на п’ятому місці за кількістю хворих COVID-19 в добу в Україні. Попереду всіх залишається Київ, де зареєстрували 62 нових випадки. Також до п’ятірки регіонів-антилідерів по захворюваності на коронавірус увійшли Одеська (30), Тернопільська (30) і Вінницька (21) області.

Всього в Україні за добу коронавірус підтвердили у 265 пацієнтів. Загалом в Україні зафіксовано з початку пандемії 2 253 534 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 52 955 летальних, 2 187 170 пацієнтів одужали.

"Дельта"-штам в Україні: що відомо