Пацієнту більше не знадобляться ін'єкції тестостерону /  УНІАН

У Сербії чоловікові без яєчок зробили пересадку одного від його брата-близнюка.

Про це повідомляє Страна.ua із посиланням на The New York Times.

Читайте такожВчені створили штучні нервові клітини для лікування людей

Відео дня

36-річний чоловік народився без яєчок. Йому довелося майже все життя робити уколи тестостерону, крім того, він був позбавлений можливості мати дітей. Операція тривала шість годин і стала третьою такою процедурою - перші були проведені 40 років тому, теж з близнюками. Використання яєчка близнюка дозволяє уникнути приймання препаратів, що пригнічують імунітет, тому що донор і пацієнт генетично ідентичні один одному.

За словами лікарів, на фертильність (здатність мати дітей) донора операція не вплине. А ось пацієнт можливість стати батьком так і не отримав - хірургам не вдалося реконструювати сім'явивідні протоки. Але ін'єкції тестостерону йому більше не знадобляться. Якщо чоловік захоче завести дітей, лікарі готові провести ще одну операцію. Також він може здати сперму для штучного запліднення за допомогою пункції або використовувати сперму брата

Вроджена відсутність яєчок - рідкісна патологія, але технологія їх пересадки може знайти широке застосування - вона актуальна для постраждалих при нещасних випадках, онкохворих, трансгендерів. Однак це піднімає питання, пов'язані з етичністю трансплантацій, що не спрямовані на порятунок життя людини, а також можливість народження дітей, які генетично будуть від іншої людини.