Ілюстрація / REUTERS

Ще кілька тижнів тому лікар швидкої допомоги з центральної Вірджинії, озираючись на свій 15-річний досвід, запевнив би, що медики готові до всього і навіть до коронавірусу. Але тепер все змінилося.

Про це в статті для Politico пише лікар невідкладної допомоги Сандра Сімонс.

"З нетерпінням чекаю, коли візьмуся до роботи й дам чортів, як наші діти в день гри, але з більшою кількістю засобів особистого захисту", - пригадує вона своє текстове повідомлення, надіслане одній з подруг.

Відео дня

"Але тепер я не почуваюся так впевнено. Бути лікарем швидкої в той час, коли США готуються до наслідків COVID-19, все одно, що стояти на узбережжі й дивитися, як насувається цунамі", - додала Сімонс.

Вона працює у відділені невеликої громади й лишається єдиним лікарем своєї спеціальності на всю клініку. Тому вона сама ухвалює рішення, як розбиратися з усіма проблемами, які проходять через двері швидкої.

Читайте такожHandelsblatt: Домашнього карантину не достатньо, щоб зупинити коронавірус

"Я налякана. І причина не просто в самій хворобі. Справа ще й в обладнанні, яке нам потрібне для боротьби з нею і якого в нас немає", - пояснює лікар.

Сімонс пригадує, як минулого тижня через лічені дні після оголошення про перші два випадки в штаті Вірджинія, запитала колег, де зберігаються запаси масок №95. Це не звичайні м'які хірургічні маски. №95 жорсткіші, щільніші біля носа і рота. Вони розроблені так, щоб фільтрувати 95% часточок, які літають в повітрі. Сімонс пояснює, що в її відділенні невідкладної допомоги є невеликі запаси цих масок. Але якщо відбудеться несподіваний наплив пацієнтів з COVID-19, важливо знати, де можна взяти ще. Як виявилося, всі запаси замкнені в кабінеті директора. Й доступ до них можна отримати лише під час нічних змін, якщо покликати лікарняну охорону.

В тому, що маски виявилися під замком, немає нічого дивного, зважаючи на занепокоєння через крадіжки і панічні накопичення запасів. В місті Річмонд був принаймні один випадок, коли грабіжник вдерся у приймальню швидкої допомоги, вхопив коробку масок і втік. Ослаблення запасів особистого захисту в клініках лякає багатьох лікарів по всій території США. А нестача запасів масок №95, халатів, окулярів і рукавичок спостерігається у багатьох штатах: від Нью-Йорка до Вашингтона. Всі ці засоби розфасовані як "набори особистого захисту", які в США називають абревіатурою PPE. 

Читайте такожІнфікованих COVID-19 у світі вже більш ніж 400 тисяч

"Коли приходить пацієнт з інфекційною хворобою, PPE - це те, що дозволяє лишатися лікарем, а не стати черговим пацієнтом чи й навіть поповнити число втрат", - пояснила Сімос.

Цього тижня її клініка у Вірджинії отримала те ж попередження, що й інші відділення швидкої допомоги в США: якщо епідемія набере сили, запасів PPE вистачить не на довго. Щоб зберегти їх, лікарів попросили одягати маски лише у випадку появи пацієнтів з підозрою зараження COVID-19. Крім того, ці маски повинні бути хірургічними, які менше захищають, тому що блокують крапельки в повітрі, але не аерозолі з вірусом.

"Іншими словами, хірургічні маски спрацюють, якщо хтось буде кашляти чи чхати в кімнаті. Але вони не захистять під час процедур на зразок інтубації, під час яких я досить близько, щоб вдихнути часточки аерозолю", - пояснила лікар.

Вона додає, що зараз американським лікарям наказали використовувати маски №95 лише при лікуванні підтверджених пацієнтів з COVID-19 через найвищий ризик контакту. Використані маски потрібно зберігати для повторного використання, поки вони не забрудняться чи поки на них не потраплять рідини від пацієнта з COVID-19. За найгіршим сценарієм, Центр контролю й профілактики захворювань радить лікарям одягати бандани на обличчя.

"Я бачила фото китайських медиків у захисті, більш ретельному, ніж будь-що, що у мене є. Я читала в журналі New England Journal of Medicine про дослідження, під час якого аерозолі з коронавірусом виявляли впродовж трьох годин. І я точно знаю, що мені потрібна маска №95, а не хірургічна, щоб захиститися від поширення. Я знаю двох лікарів швидкої допомоги таких, як я, які вже захворіли й в критичному стані. Один з них - 70-річний спеціаліст з Нью-Джерсі, а інший - 40-річний з штату Вашингтон. Обидва у відділеннях інтенсивної терапії борються за свої житя", - пише Сімонс, додаючи, що не може позбутися відчуття необхідності кращої підготовки до пандемії.

Читайте такожМаск подарує Каліфорнії понад тисячу апаратів ШВЛ

Вона зауважує, що лікарі швидкої допомоги "на війні". Але вони не молоді і невразливі солдати, які сліпо йдуть на поле битви без підготовки. Чим жорсткіші умови, тим більш критично лікарі ставляться до можливих шляхів попереду. 

"І нинішній шлях, по якому доводиться йти, не подобається ні мені, ні моїм колегам", - зауважує автор, наводячи пояснення.

Перш за все, лікарі задаються питанням про те, наскільки безпечно їм працювати не лише біля пацієнтів з симптомами. Всі знають, що є люди без симптомів, які поширюють коронавірус. Минає щонайменше три дні, перш ніж з'являються очевидні прояви хвороби.

"Зараз у Вірджинії мої пацієнти з пораненими головами й серцевими нападами менш вірогідно можуть виявитися безсимптомними розносчиками COVID-19, ніж пацієнти в Нью-Йорку чи Каліфорнії. Але скоро це може змінитися. Скоро вірус буде настільки поширеним, щоб ми підозрювали зараження у кожного пацієнта: з респіраторними симптомами чи без них. Вірогідно, цей момент вже настав, а ми не знаємо про це через нестачу тестів", - йдеться в статті.

По-друге, реальна ситуація у відділеннях швидкої допомоги й близько не схожа на ті алгоритми, які прописують в міністерстві охорони здоров'я. Намагаючись з'ясувати, який рівень захисту потрібен під час роботи з пацієнтами, доводиться керувати неефективними комп'ютерними системами, розпитувати про скарги трьох різних людей і намагатися допомогти цілій групі пацієнтів в той час, як колеги привозять в лікарню ще хворих. А при цьому пацієнти часто не розповідають лікарю про всі свої симптоми.

Читайте такожКоронавірус на лайнері Diamond Princess знайшли через 17 днів після виходу пасажирів

"Більш тогого, тести на COVID-19 не завжди абсолютно надійні. Як і тести на грип, інколи вони показують помилкові негативні результати", - додала Сімонс, пояснюючи, чому лікарям потрібен максимальний захист завжди.

По-третє, сертифіковані лікарі невідкладної допомоги - надто цінний ресурс, щоб ризикувати їхнім життям. Таких в США лише 39 тисяч.

"В невеликих клініках на зразок моєї групи лікарів маленькі, а забезпечення персоналом бідне з обмеженою підтримкою. Повірте, зважаючи на наш досвід приймати швидкі рішення, вам захочеться мати досвідчених лікарів невідкладної допомоги на передовій, щоб захистили вас, а не хворих, закритих в карантині чи мертвих. Без достатньої кількості PPE це лише питання часу, коли ми вийдемо з ладу. Лікарі інших спеціальностей займують наші місця, але їхні навички будуть зовсім не такими. Офтальмологи, ортопеди й нефрологи, які замінять нас, будуть старатися з усіх сил. Але, з усією повагою до наших друзів-спеціалістів в питаннях очей, кісток і нирок, чи справді це ті лікарі, яких ви захочете побачити, коли приїдете в невідкладну допомогу з підозрою на коронавірус?" - пише Сімонс.

Реальність в тому, що збільшення поставок PPE, вірогідно, не буде. Лікар пригадує, як минулого тижня пішла в магазин побутової техніки й купила собі там захисний щит для обличчя. Разом з іншими медиками й медсестрами вона пише в соціальні мережі заклики до суспільства про допомогу з хештегом #GetMePPE. 

Читайте такожNewsweek: Як коронавірус впливає на дітей?

"Тим часом, я не сплю через небезпечну відсутність хорошого плану дій. Чи повинна я використовувати маски з кожним пацієнтом, щоб захистити себе від безсимптомного поширення й ризикнути вичерпати запаси захисту повністю? Коли ці запаси закінчаться, чи повинна я продовжувати лікувати, мов пожежник, який входить в палаючий будинок лише в трусах і капцях? Смерть італійських лікарів Роберто Стелла і Марчелло Наталі, які добровільно продовжили працювати без PPE, - це страшне застереження. Чи дійде до такого моменту, коли мені доведеться обирати між порятунком своєї сім'ї і пацієнтів?", - йдеться в статті.