Ілюстрація REUTERS

В Раді Національної безпеки і оборони України не виключають нового спалаху захворювання на COVID-19 у світі восени - на початку зими.

Про це повідомив голова комісії з біобезпеки при РНБО Сергій Комісаренко на прес-конференції в УНІАН.

«Ми не виключаємо і, думаю, що весь світ готується до того, що можливо буде повторний спалах цього захворювання. Він прогнозується на осінь - початок зими», - сказав він і наголосив, що до цього треба готуватися.

Відео дня

Комісаренко зазначив, що в України тестувань на виявлення вірусу «було проведено недостатньо», оскільки «в нас було мало тестів, а головне - ці тести були невідомої якості».

«Якщо в нас відбувається нібито зменшення інфікованості населення, то тут треба бути дуже обережними, бо вимірювання такими тестами не може бути переконливим», - заявив він.

Читайте такожНе час розслаблятися: у ЄС попередили про другу хвилю пандемії COVID-19

При цьому посадовець зауважив, що в різні країни віруси потрапляють по-різному, зокрема, «в Ізраїль майже 80% вірусу потрапило із США, а в США …більшість вірусу потрапили не з Китаю, а з Європи і, здебільшого, з Італії» .

Коментуючи висловлювання щодо необхідності обов’язкового тестування всіх на наявність коронавірусу, Комісаренко сказав, що не знає «чи є взагалі сенс проводити обов’язкового тестування, ще не переконавшись в тому, що це тестування є справедливим, що ці тести, ці діагностики насправді є специфічними», тобто призначеними саме для виявлення даного вірусу.

Комісаренко вважає, що тестування мають проводити у тих людей, які мають ознаки захворювання або які мали контакт з інфікованими коронавірусом, зокрема медичних працівників, а також може йтися про сферу обслуговування та вчителів.

«Але весь контингент тестувати, то я думаю, що в цьому сенсу немає», - сказав він.

Голова комісії з біобезпеки при РНБО також повідомив, що були спроби в деяких країнах проводити загальне тестування, зокрема в Ісландії, «але там населення невелике в порівнянні з Україною, але проект так і був не завершений». Водночас в певних регіонах, в деяких країнах, зокрема в Німеччині відбулося повне тестування – там результат виявився цікавим, оскільки вдалося виявити багато хворих людей, які не мали ознак захворювання на COVID-19.