У деяких людей, хворих на коронавірус, відбувається небезпечний тромбоз / фото ua.depositphotos.com

У 39 осіб з 1 мільйона інфікованих COVID-19 можуть утворитися тромби. Попередні дослідження встановили, що згустки в крові є частою причиною смерті пацієнтів з коронавірусом

Як пише MedicalXpress, науковці з Університету медицини і медичних наук RCSI визначили, як і чому у деяких людей, хворих на коронавірус, відбувається небезпечний тромбоз. 

Для цього медики проаналізували зразки крові, взяті у пацієнтів з коронавірусом, які лежали у відділенні інтенсивної терапії лікарні Бомонт в Дубліні. Науковці виявили, що баланс між молекулою, що спричиняє згортання, яку називають фактором фон Віллебранда (VWF), і її білком-регулятором ADAMTS13, серйозно порушений у пацієнтів з важкою формою COVID-19.

Відео дня

Читайте такожНімецькі лікарі назвали незвичайні ознаки тромбозу вен

У порівнянні з контрольними групами в крові пацієнтів з COVID-19 були вищі рівні молекул VWF, що сприяють згортанню, і нижчі рівні ADAMTS13, що перешкоджають згортанню крові. 

"Наше дослідження допомагає зрозуміти механізми, які спричиняють серйозні тромби у пацієнтів з COVID-19, що має вирішальне значення для розробки більш ефективних методів лікування", – вважає доктор Джеймі О'Салліван, автор-кореспондент дослідження і викладач Королівського коледжу хірургів в Ірландії. 

Водночас, за його словами, необхідні додаткові дослідження, щоб з’ясувати, який метод лікування цієї проблеми буде ефективним.

Коронавірус: що варто знати