Іноземні посольства оголосили, що протести можуть перерости в сутички / фото REUTERS

Багатотисячні протести почалися по всій Італії в п'ятницю, 15 жовтня, після того, як в країні набула чинності вимога для всіх працівників пред'являти на робочому місці так звані "зелені паспорти".

Як інформує DW, це документи, які засвідчують вакцинацію, негативний результат тесту чи одужання від COVID-19.

Вулиці італійських міст посилено патрулює поліція. Уроки в школах скоротили, іноземні посольства оголосили застереження, що протести можуть перерости в сутички. Напередодні профспілки попереджали про перебої з поставками товарів і наданням послуг через заплановані страйки. Утім, поки що хаосу вдалося уникнути.

Відео дня

6500 працівників порту міста Трієст заблокували вхід до терміналів. У Генуї близько трьох сотень людей перекрили в'їзди на територію порту. Мирна акція під гаслом "Свобода" ("Liberta") також почалася у Флоренції.

Читайте такожУ Франції хочуть продовжити надзвичайний стан через коронавірус до липня 2022 року (відео)З 15 жовтня для того, аби потрапити на робоче місце, всі без винятку працівники у приватному й державному секторі мають пред'явити "зелений паспорт". Загалом нововведення торкнеться близько 23 мільйонів людей.

Установам й підприємствам, які не забезпечать дотримання правила, загрожує штраф на суму до 1000 євро. Працівникам, що з'являться на роботі без "зеленого паспорта", загрожують іще більші штрафи - від 600 до 1500 євро.

В уряді Італії запевнили, що нове правило допоможе запобігти новому локдауну у зв'язку зі збільшенням числа нових заражень коронавірусом. "Для роботодавців і працівників "зелений паспорт" гарантує безпеку на робочому місці й збереження продуктивності", - цитує віце-президента Загальної конфедерації італійської промисловості Мауріціо Стірпе агенція dpa.

Досі в Італії вже діяло правило пред'являти COVID-паспорт для відвідувачів ресторанів, кінотеатрів та стадіонів, а також у міжміських потягах, автобусах та на внутрішніх авіарейсах. У школах і медзакладах і раніше вимагали "зелені паспорти".

На минулих вихідних Італією вже прокотилася хвиля протестів проти запровадження "зелених паспортів" на робочих місцях. У Римі під час акції сталися сутички демонстрантів з поліцією, були затримані.

Рівень вакцинації від COVID-19 в Італії є найвищим у Європі. За даними міністерства охорони здоров'я країни, близько 85% італійців, старших 12 років, отримали принаймні одну дозу щеплення.

Раніше повідомлялося, що влада Італії послабила коронавірусні обмеження на культурних і спортивних заходах. 

Вас також можуть зацікавити новини