Скасування локдауну в Британії відклали \ фото REUTERS

У Великобританії члени кабінету міністрів прийняли рішення відкласти скасування правил соціального дистанціювання ще на чотири тижні. Спочатку на 21 червня планувалося повне скасування антивірусних обмежень.

Про це заявив прем'єр-міністр Борис Джонсон на прес-конференції.

Це означає, що обмеження щодо заповнюваності спортзалів, пабів і кінотеатрів залишаться в силі, а нічні клуби і концертні майданчики не відкриють.

Відео дня

Втім, рішення ще належить провести через нижню палату парламенту. Деякі депутати можуть не схвалити продовження локдауну.

Читайте такожУ Британії стверджують, що вакцинація проти COVID-19 знижує ризик госпіталізації через індійський штам на 93%21 червня Англія повинна була перейти на останній, четвертий рівень скасування локдауну. Він передбачає повне скасування діючих обмежень, у тому числі на зустрічі людей, що живуть в різних будинках, і на походи в гості, передає Бі-бі-сі.

Однак деякі вчені закликали відкласти вихід з локдауну, щоб на тлі зростання випадків зараження "індійським" варіантом коронавірусу (варіант Дельта) встигло зробити щеплення якомога більше людей.

На думку професора епідеміології інфекційних захворювань Единбурзького університету Марка Вулхауса, у введеної відстрочки є дві основні переваги.

"По-перше, - вважає професор , - за цей час вдасться підвищити частку дорослих британців, які отримали обидві дози вакцини, а це важливий фактор, оскільки друга доза значно підвищує рівень захисту від Дельта-варіанту".

По-друге, на думку Вулхауса, відстрочка дозволить краще зрозуміти, наскільки небезпечний Дельта-варіант: чи здатний він створити серйозну проблему для системи охорони здоров'я, чи витримає вона взагалі.

"Потрібно розуміти, - підкреслює експерт, - що велика кількість заражень (в основному молодих людей, які ще не були щеплені) неминуче торкнеться і найбільш вразливих груп - навіть серед вже вакцинованих, оскільки, хоча щеплення і дає високий рівень захисту, воно все ж не гарантує 100-відсоткового імунітету".

У свою чергу, професор психіатрії Королівського коледжу Лондона сер Саймон Весселі каже, що як епідеміолог, він змушений погодитися: вибору у влади практично не було.

"Як психіатр, я не думаю, що місячне продовження матиме настільки ж негативний вплив на психічне здоров'я населення, як великі локдауни, - говорить сер Саймон Уесселі. - Жорсткі обмеження на соціальні контакти і живе спілкування стали одним з найгірших рішень влади в ході боротьби з пандемією, оскільки людей фактично позбавили основного способу, що дозволяє нам впоратися із загрозою, стресом і небезпекою - і це тоді, коли саме це було нам життєво необхідно".

Вранці в понеділок заступник міністра охорони здоров'я Едвард Аргар говорив про зростання числа заражень "індійським" варіантом і числа госпіталізованих у Великобританії.

Найважчі випадки - це люди, які не прищепилися або отримали тільки одну дозу вакцини, сказав Аргар. Він вважає, що за додаткові чотири тижні можна прищепити близько 10 млн осіб.

Весілля і нічне життя міст - це те, що найсильніше постраждає від продовження локдауну. За оцінкою профільної профспілки, скасувати можуть близько 50 тис. весіль, запланованих на місяць після 21 червня.

Нічні клуби витратили мільйони фунтів на підготовку до відкриття, і тепер Асоціація їх власників планує оскаржити в суді право продовжити локдаун.

За оцінкою організації UKHospitality, паби, бари і ресторани в Англії через продовження локдауну на місяць втратять у підсумку близько 3 млрд фунтів.

Коронавірус у Великобританії: останні дані

У неділю в Британії було зареєстровано близько 7500 нових заражень, а також вісім смертей у пацієнтів, у яких був діагностований коронавірус в попередні 28 днів.

Середня кількість заражень за тиждень порівняно з минулим тижнем зросла на 49%.