Дослідження проводилося на тлі пандемії коронавірусу \ фото REUTERS

Зростання тривалості робочого тижня до 55 годин і більше підвищує ризик інсульту на 35%, ризик смерті від ішемічної хвороби серця - на 17%. 

Читайте такожПсихологи розказали, як розпізнати емоційне вигорання під час карантинуПро це йдеться в дослідженні Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та Міжнародної організації праці (МОП). За їхніми даними, зросла кількість працюючих понаднормово - до 9% від загальної чисельності населення в усьому світі. Робота понад встановлену тривалість трудового дня піддає людей ризику втрати працездатності і передчасної смерті, наголошується в дослідженні.

Як з'ясували експерти, в 2016 році через збільшення робочих годин 398 тис. осіб померли від інсульту і 347 тис. - від хвороби серця. У сумі це на 29% більше, ніж у 2000 році. Крім того, між 2000 і 2016-м смертність від інсульту, пов'язана з перпрацюванням, зросла на 19%, від хвороби серця — на 42%. Найбільше це стосується чоловіків (на них припадає 72% всіх смертей), жителів західної частини Тихого океану і Південно-Східної Азії, а також працівників середнього та похилого віку.

Дослідження проводилося на тлі пандемії коронавірусу, яка "пролила світло на управління робочим часом": за даними ВООЗ і МОП, пандемія може сприяти тенденції до збільшення робочого часу.

"Пандемія COVID-19 істотно змінила методи роботи багатьох людей. Віддалена робота стала нормою в багатьох галузях, часто стираються межі між домом і роботою", -  пояснив гендиректор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

Він додав, що "жодна робота не варта ризику інсульту або серцевого нападу", передає kommersant.

Фахівці ВООЗ і МОП наводять низку заходів, які можна вжити для захисту здоров'я працівників:

уряди можуть запроваджувати, застосовувати та забезпечувати дотримання законів, що забороняють обов'язкову понаднормову роботу та забезпечують обмеження робочого часу;

договори між роботодавцями та асоціаціями працівників можуть передбачати більш гнучкий робочий час, а також погоджувати максимальну кількість робочих годин;

співробітники можуть розділяти між собою робочий час, щоб кількість відпрацьованих годин за тиждень не перевищувала 55.

Вас також можуть зацікавити новини