Невідомі обстріляли авто Сергія Шефіра / фото REUTERS

Перший помічник президента Сергій Шефір був обраний об'єктом замаху, тому що він є ключовим членом команди та близьким другом президента Володимира Зеленського.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

"Шефір був обраний, тому що він є ключовим членом команди і близьким другом президента. Зрозуміло, що замах саме на Шефіра мав показати серйозність намірів тієї чи іншої наразі невідомої групи, яка хотіла створити враження негативного впливу на всю команду. І обрана була ціль, щоб попередити та залякати команду", - наголосив він.

За словами Подоляка, Шефір не користувався держохороною та їхав на неброньованій машині лише зі своїм особистим водієм.

Читайте такожЗеленський про замах на Шефіра: передавати мені "привіт" пострілами в авто друга – це слабкістьВін також уточнив, що Шефір зараз почувається нормально і перебуває в приміщенні МВС, де дає відповідні покази.

"Це замах не з особистих мотивів на Шефіра. Це замах на спробу президента зламати систему. Там уже може бути мотивів багато", - пояснив він.

Радник керівника ОП додав, що жодних конфліктів в команді Зеленського, зокрема за участі Шефіра, не було та немає.

Оновлено. "Це було сплановане дійство, яке мало на меті... залякати команду (Зеленського - УНІАН), в принципі, створити враження, що в країні неконтрольована ситуація, та вийти на якісь інші рішення", - наголосив він.

Читайте такожСтріляли з лісу: нардеп уточнив, де саме стався замах на ШефіраЗа даними Подоляка, людина, яка стріляла, робила це в положенні лежачи.

На запитання журналістів, чи не пов'язаний напад на Шефіра із законом про олігархів, Подоляк відповів наступним чином: "Зеленський почав трансформацію держави, яка повинна бути прозорою, тому я б не зводив все лише до олігархів. Тому що олігархи - це не зовсім тіньова структура..., але більше на мій погляд ризиків є з мотивів рішень РНБО, які ухвалювалися і з приводу персональних санкцій, і щодо олігархів та їхніх структур, і щодо кримінальних структур, і структур, які займаються контрабандою. Тобто є цілий великий пласт кланів, по яких вже були нанесені удари".

На думку радника очільника ОП, цей замах міг також бути спричинений "вдалою спробою президента зменшити впливи політико-фінансових груп, які мають відношення до країни, з якою у нас восьмий рік триває війна".

"Тобто є певні соціальні пласти, які мають відношення до політичних чи фінансово-економічних груп, які не зацікавлені в тому, щоб ця трансформація дійшла свого логічного завершення", - додав Подоляк.

Замах на Шефіра: що відомо

Як повідомляв УНІАН, вранці сьогодні, 22 вересня, в Київській області невідомі відкрили вогонь по автомобілю першого помічника президента України Сергія Шефіра.

В результаті обстрілу поранений водій. Зараз він перебуває в реанімації в лікарні "Феофанія".

Сам Шефір не постраждав.

За даними прокуратури, між селами Ходосівка та Лісники по автомобілю із лісопосадки було здійснено біля 18 пострілів з автоматичної зброї.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 ККУ – замах на вбивство двох і більше осіб.