Чотири будинки у столиці отримали статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини / скріншот, Google Maps

Департамент охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації вніс до переліку об'єктів культурної спадщини Києва кілька історичних будівель.

Як повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації, про це заявив профільний заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

За його словами, статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини надано:

Відео дня
  • будинку Марії Станіславської, що розташований на вулиці Володимирській, 93;
  • будинку Ксенії Смирнової на Микільському провулку, 7;
  • будинку інженера Гавриїла Познякова на вулиці Трьохсвятительській, 11;
  • житловому будинку на вулиці Покровській, 9.

"Це означає, що будь-які роботи, а саме реставрація, консервація, ремонт чи музеєфікація, реабілітація цих об’єктів можливі винятково за наявності письмового дозволу органу охорони культурної спадщини та погодженої науково-проєктної документації", – зазначив Прокопів.

Він додав, що копію наказу департаменту направлено до Міністерства культури та інформаційної політики України.

Читайте такожВартість реконструкції Шулявського мосту зросла майже на 1 мільярд гривеньСкандал з будинком "Квіти України"

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в липні написав у своєму Telegram-каналі, що міністерство розгляне питання надання будівлі "Квіти України" охоронного статусу після того, як Київська міська державна адміністрація надасть їй статус архітектурної пам'ятки.

Будинок "Квіти України" - навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму на вулиці Січових Стрільців, споруджений у 1983-85 рр. У 1986 році проект отримав відзнаку Спілки архітекторів як один із кращих архітектурних творів року, але не має охоронного статусу.

Поки будинок отримав статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини – після того, як активістам громадського руху "Зберегти Квіти України" вдалося призупинити демонтаж будівлі та заблокувати роботу важкої техніки.