Яке сьогодні свято, прикмети / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні церква шанує пам'ять праведної Марем'яні, яка разом з іншими апостолами проповідувала Євангеліє. Після її проповіді багато людей відмовлялися від язичництва і приймали християнську віру. За це її ув'язнили в темницю, але жителі міста звільнили її.

У цей день в середньовічній Русі зустрічали Новий Рік. У наших предків до XIX століття збереглася традиція не працювати 1 березня. У народі цей день також називають Днем Кікімори. Вона здійснює дрібні неприємності і іноді виходить зі свого житла, передчуваючи небезпеку. 

Читайте такожМісячний календар стрижок на березень 2021 року: вдалі і невдалі дні для нової зачіскиУ середньовічній Русі 1 березня називали днем Ярили - бога Сонця. У цей день вагітні жінки виходили на вулицю погрітися під сонцем, щоб дитина народилася міцною і здоровою. Повитухи топили полуденний сніг і милися ним, щоб прийняти дитину чистими руками. Якщо вночі випадав сніг, матері відправляли синів чистити дорогу, щоб заманити щастя в будинок.

Відео дня

1 березня виганяли худобу на пасовище на Ярилину росу і пасли, поки роса не спаде. А селяни каталися в росі по полях, щоб знайти здоров'я. Знахарі читали замовляння для людей від самогубства, оскільки в цей день наклав на себе руки апостол Юда - зрадник Ісуса.

Погодні прикмети 1 березня

  • Який перший день березня - такий і вся весна буде. 
  • Хмари високо і швидко пливуть - до гарної погоди.

  • Ворони голосно каркають - до холодів.

  • Якщо в перший день весни настав паводок, значить, навесні буде багато гризунів і шкідників.

  • Туманний ранок - до поганої погоди влітку.

  • Снігопад в цей день обіцяє хорошу риболовлю.

Вам також може бути цікаво: