Народні звичаї сьогодні / фото УНІАН

16 січня відомий в народі як Гордій або день Малахії. Сьогодні люди згадували "Гордєєв" - хвастунів і гордіїв. Гординя завжди вважалася великим пороком. У цей день не можна хвалитися або чванитися чим-небудь - інакше все відніме Гордій. Наші предки говорили: "Сатана пишався – з неба звалився! Фараон пишався - в море втопився! А ми пишаємося - куди годимося?".

Вважалося, що голодні відьми і злі сили сьогодні до смерті видоюють корів. Щоб з коровою не сталося біди, для неї читали змову, годували вівсяною кашею, чистили хлів, замазували щілини. Під час доїння корови нікого не пускали в хлів, щоб там не було "чужого ока". Щоб уберегти тварину, зверталися з проханням про захист до домового і залишали йому шматок пирога.

На Гордія оберігали корів / фото ua.depositphotos.com

Крім того, в цей день згадували біблійного пророка Малахію. На Малахію знімали пристріт і псування, а також лікували людей з припадками. Вважали, що цей день один з найвдаліших в році, щоб зняти негатив і вигнати бісів. Псування знімали за допомогою чаші з водою, воску і молитви. Чашу з водою по черзі підносили до різних частин тіла.

Відео дня

Сьогодні не можна хвалитися і проявляти гординю, щоб не втратити добра. Увечері не можна робити важку роботу. Щоб привабити в будинок щастя, на обідній стіл потрібно поставити блюдо з творогу. 

Прикмети погоди 16 січня

  • Заметіль в цей день віщує хороший урожай меду.
  • З'явилися кола біля призахідного сонця - до снігу і морозу.
  • Хмарний день - до снігової хуртовини.
  • Якщо дерева стоять в інеї - буде ясна і суха погода.
  • Спів півня вночі віщує пожежу.
  • Якщо вночі місяць в хресті або колі - наближається сильний мороз.

Вам також може бути цікаво: