16 травня - Всесвітній день випічки / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 16 травня 2021

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день випічки, Міжнародний день мирного співіснування, Міжнародний день світла, Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу, Всесвітній день мігруючих риб, День мачухи, День біографів.

Читайте такожДень батьків 2021: якого числа відзначається, історія та значенняВ Україні - День пам'яті жертв політичних репресій, у США - День любові до дерев, День королівських гребінців, День морських мавпочок, День коктейлю «Мімоза», День «Зроби що-небудь хороше для сусіда», День барбекю, у Тонзі - День батька, у Фінляндії - День поминання полеглих, в Австралії - День порятунку коней, на Кайманових островах - День співдружності, в Малайзії - День учителя, у Польщі - День прикордонника, у Вірменії - День військ ППО, у Південному Судані - День народної армії звільнення.

Пам'ятні дати 16 травня, річниці та події

У 1717 році Вольтер - один із найбільших французьких філософів-просвітителів XVIII століття, поет, прозаїк, сатирик, трагік, історик і публіцист - був поміщений у Бастилію за свої сатиричні твори.

Відео дня

У 1863 році почалося будівництво Одеської залізниці.

У 1881 році в Німеччині на околиці Берліна пройшов перший у світі електричний трамвай. І все завдяки главі електричної компанії, інженеру Вернеру фон Сіменсу, який виступив із пропозицією розпочати будівництво пасажирської електричної лінії. Трамвай, що рухався зі швидкістю 30 км/год, за перші три місяці перевіз понад 12 тисяч пасажирів. Він, як і перший електровоз, рухався від електрики, що надходила по рейках. Звична нам модель трамвая з дугою і проводами з'явилася у 1890 році.

У 1929 році в Голлівуді відбулася перша церемонія вручення кінопремій, які пізніше назвали «Оскарами» / фото REUTERS

У 1920 році Жанна д'Арк була зарахована католицькою церквою до лику святих.

У 1929 році в Голлівуді відбулася перша церемонія вручення кінопремій, які пізніше назвали «Оскарами». Вона пройшла в готелі «Roosevelt» у Голлівуді, тривала 15 хвилин, на ній були присутні близько 250 осіб. До речі, назва «Оскар» тоді ще не використовувалося, вона з'явилася в 1934 році. Всім номінантам були вручені так звані «Подячні відгуки». Саму премію безпосередньо придумав глава кіностудії «Metro-Goldwyn-Mayer» Луїс Барт Майєр у 1929 році для заохочення діячів кіно. Сьогодні вона - одна із найвідоміших кінематографічних нагород у світі. Спочатку актори номінувалися не за конкретний фільм, а за всі, в яких вони знялися впродовж року. Переможці були відомі за три місяці до самої церемонії, результати передавалися в пресу, яка публікувала їх одночасно з врученням нагород. Так тривало до 1945 року, поки газета «Los Angeles Times» не оприлюднила результати більш ніж за дві години до церемонії, тому вже з наступного року з'явилися запечатані конверти. Лауреатами першої премії стали фільми: «Сьоме небо», «Схід Сонця: пісня двох людей», «Крила» і «Два аравійських лицарі». А серед акторів переможцями були Еміль Яннінгс і Джанет Гейнор. Спеціальних нагород були удостоєні Чарлі Чаплін - «За універсальність і геніальність в акторській грі, написанні, режисурі і продюсуванні фільму «Цирк», і студія Warner Brothers - «За створення фільму «Співак джазу», першої звукової картини, яка зробила революцію в галузі». Єдиний раз за всю історію «Оскара» на цій церемонії вручалася нагорода за найкращі титри до німої кінокартини. 

У 1983 році лондонська поліція вперше використала для покарання автомобілістів, що порушують правила паркування, блокувальні пристрої.

У 1995 році в Нідерландах був створений паперовий літак із розмахом крил 13,97 м.

У 2004 році перше місце на 49-му Міжнародному музичному конкурсі «Євробачення» посіла українська співачка Руслана.

Яке сьогодні церковне свято

16 травня церква вшановує пам'ять мучеників Маври і Тимофія / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 16 травня вшановує пам'ять мучениці Маври та її чоловіка - мученика Тимофія. Інша назва свята - Мавра Розсадниця. Цього дня господині висаджували на грядки розсаду та засівали городи. Свіжі посадки окропляли святою водою, щоб захистити рослини від гусениць і попелиці.

Що сьогодні не можна робити 

Не можна втручатися в чужі справи - свої підуть погано. Не рекомендуються будь-які починання.  

Прикмети на 16 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- вранці велика роса - буде хороший урожай огірків;

- роси немає - до дощу.

Вас також може зацікавити: