20 квітня - Міжнародний день кліматичної фантастики / фото REUTERS

Яке свято 20 квітня 2021

Цього дня у світі відзначаються День китайської мови (ООН), Міжнародний день кліматичної фантастики.

У США - День картоплі фрі з сиром Чеддер, День перевернутого ананасового пирога, День двійників, День поваги лімської квасолі, День визнання волонтера, у Сьєрра-Леоне - День республіки. 

Пам'ятні дати 20 квітня, річниці та події

Читайте такожУкраїнці отримують додаткові вихідні у травні: коли та як відпочиватимемоУ 1770 році Джеймс Кук відкрив Новий Південний Уельс (Південно-Східна Австралія).

Відео дня

У 1841 році відбулася публікація першого в історії літератури детективного оповідання - «Вбивство на вулиці Морг» американського письменника Едгара Алана По. Дія відбувається в Парижі, на вулиці стається звіряче вбивство двох жінок, а головним героєм є ексцентричний приватний детектив, який і проводить розслідування. Саме з цього твору прийнято починати відлік розвитку детективного жанру. Потім По написав ще декілька детективних оповідань - «Таємниця Марі Роже», «Викрадений лист» та інші. Але «Вбивство на вулиці Морг» було не тільки першим детективом, але, як багато критиків вважають досі, ще й найкращим. Сам термін «детектив» з'явився лише чверть століття потому, а свої новели сам автор називав «логічними» або «розповідями про умовиводи». 

У 1871 році між Токіо і Осакою було прокладено перше поштове сполучення в Японії.

У 1902 році подружжя Марія і П'єр Кюрі отримали чистий радій.

У 1910 році комета Галлея максимально наблизилася до Землі.

У 2001 році Китай офіційно виключив гомосексуальність з переліку психічних захворювань / фото REUTERS

У 1920 році Хокей на льоду увійшов до програми Олімпійських ігор.

У 1935 році стараннями журналіста Воррена Хілла, ведучого шоу «YourLuckyStrikeHitParade», на американському радіо з'явився перший у світі хіт-парад.

У 1940 році в США був продемонстрований перший електронний мікроскоп.

У 1994 році німці випередили французів й очолили список націй, які споживають найбільшу кількість алкоголю на душу населення.

У 1995 році за рішенням президента Франції Франсуа Міттерана прах П'єра і Марії Кюрі був перенесений до Пантеону в Парижі. До речі, в 1903 році Шведська королівська академія наук присудила П'єру і Марії Кюрі Нобелівську премію з фізики. Вони отримали половину нагороди «на знак визнання ... їхніх спільних досліджень явищ радіації, відкритих професором Анрі Беккерелем». Тепер вони нарешті отримали можливість оснастити свою лабораторію необхідною апаратурою та купити для своєї квартири ванну. Крім Нобелівської премії, П'єр Кюрі був удостоєний ще декількох нагород, включаючи медаль Деві Лондонського королівського товариства (1903) і золоту медаль Маттеуччі Національної академії наук Італії (1904). У жовтні 1904 року П'єр Кюрі був призначений професором фізики Сорбонни, А Марія Кюрі - завідувачкою лабораторії, якою раніше керував її чоловік. У 1905 році він був обраний академіком у Французьку академію наук. Спеціально для нього в Паризькому університеті була утворена кафедра загальної фізики і радіоактивності. У дощовий день 19 квітня 1906 року П'єр Кюрі трагічно загинув, коли, переходячи вулицю в Парижі, послизнувся і потрапив під кінний екіпаж. Колесо воза розчавило йому голову, смерть настала миттєво. Марія впродовж декількох місяців перебувала у важкій депресії. Після загибелі чоловіка вона була призначена на його місце в Паризькому університеті і 5 листопада 1906 року почала своє перше заняття, ставши першою в історії університету і Франції в цілому жінкою-викладачем. У 1908 році вона стала професором й отримала кафедру. У 1911 році Марія Кюрі отримала Нобелівську премію з хімії «за видатні заслуги в розвитку хімії: відкриття елементів радію й полонію, виділення радію та вивчення природи і сполук цього чудового елемента». Марія Кюрі стала першою - і на сьогодн єдиною в світі жінкою - двічі лауреатом Нобелівської премії. Марія Кюрі померла 4 липня 1934 року поблизу Санселльмоза. 6 липня 1934 року вона була похована на кладовищі в Со в могилі свого чоловіка П'єра Кюрі. Вона трохи більш ніж рік не дожила до присудження Нобелівської премії її дочки Ірен і зятю Фредеріку Жоліо за відкриття штучної радіоактивності. 

У 1998 році фірма Intel анонсувала процесор Pentuim II Xeon.

У 2001 році Китай офіційно виключив гомосексуальність із переліку психічних захворювань.

Яке сьогодні церковне свято

20 квітня церква вшановує пам'ять мучеників Руфіна і Акилини / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 20 квітня вшановує пам'ять мучеників Руфіна і Акилини. За народним повір'ям, на Акуліну (Акилину) прокидаються русалки. Жінки намагалися принести на берег сукні або полотна, щоб річкові красуні змогли одягнутися й не замерзнути. За це русалки платили добром і не чіпали своїх благодійниць. 

Що сьогодні не можна робити

За повір'ям, сьогодні краще не ходити до води. Але якщо дуже потрібно, то візьміть із собою пучок полину, він відлякає русалок. В іншому разі вони можуть залоскотати до смерті.

Прикмети на 20 квітня     

Читайте такожДень матері 2021: коли відзначаємо, історія та традиції свята

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- дощ - до поганого врожаю ярих;

- багато зірок на небі - буде багато і грибів, і ягід;

- яка погода на Акулину - такою вона буде й 20 вересня.

Вас також може зацікавити: